Składniki:
- 600 g (6 średnich) marchewek
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 100g rodzynek
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego virgin
- 80 g palmowego/ brązowego cukru
- 6-8 kapsułek nasiennych kardamonu
- 3 łyżki stołowe posiekanych, uprażonych pistacji
- 3 łyżki stołowe grubo posiekanej gorzkiej czekolady
Wyłuskujemy nasiona kardamonu i rozcieramy w moździerzu. Obieramy marchewkę, ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy na dużą patelnię. Zalewamy mlekiem kokosowy, dodajemy rodzynki i dusimy na średnim ogniu do otrzymania w miarę suchej masy, około 40-50 minut. Dodajemy olej kokosowy oraz kardamon, zwiększamy ogień i smażymy kolejne 5 minut. Czekamy aż nasza masa marchewkowa nieco przestygnie, a następnie formujemy kulki bądź walce o średnicy 3-4 centymetrów. Posypujemy lub obtaczamy w czekoladzie i pistacjach.
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie magazyn USTA.