Składniki (2-3 osoby):
miętowe pure:
- 80 g oliwy z oliwek
- 30g świeżego bądź mrożonego groszku
- 10g listków mięty
- szczypta soli i pieprzu
marchewkowy krem:
- 300 ml wywaru warzywnego
- 3 średnie marchewki (ok. 250 gram)
- 200 g świeżego soku z marchwi
- 35 g imbiru
- 4 sztuki anyżu gwiazdkowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe rafinowanej oliwy z oliwek
- 25g wytrawnego martini
Listki mięty wrzucamy na 5 sekund do wrzątku, przekładamy do lodowatej wody a następnie odciskamy na ręczniku papierowym. Groszek zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5 minut, odcedzamy. Łączymy blanszowane listki mięty, groszek, oliwę z przyprawami i miksujemy na gładką masę.
Obieramy marchewkę i imbir. Siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę razem z anyżem. „Szklimy” je około 10 minut na średnim ogniu. W ostatnią minutę smażenia dokładamy posiekany czosnek. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy anyż i wlewamy sok z marchwi oraz martini. Doprowadzamy ponownie do wrzenia, całość miksujemy a na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Wlewamy krem do miseczki, na wierzch wykładamy 3 łyżki miętowego piure tak aby się ze sobą nie zlewały. Czubkiem noża łączymy je okrężnymi ruchami tworząc ślady w kształcie wiru.
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: Magazyn USTA