Składniki:
- 500 g marchewki
- 300 ml wody
- skórka z połowy pomarańczy
- 70 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 20 g płatków kokosowych
- 6 łyżek stołowych jogurtu kokosowego
- 6 łyżek stołowych syropu klonowego bądź z agawy
- 3 duże szczypty imbiru w proszku
- 3 duże szczypty cynamonu
Skórki pomarańczy kroimy w bardzo cienkie paski tzw. julienne. Na gorącej, suchej patelni prażymy osobno włoskie orzechy i płatki kokosowe.
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy 15-20 minut do miękkości. Miksujemy na jednolite piure. Doprawiamy cynamonem, imbirem oraz połową słodkiego syropu. Dodajemy połowę rodzynek. Przekładamy do trzech miseczek, polewamy resztą syropu oraz jogurtem kokosowym. Po wierzchu posypujemy orzechami, płatkami kokosowymi i julienne z pomarańczy.
Aby uzyskać jogurtowy – ogrzewamy szklankę mleka kokosowe do temperatury 35-40 stopni i zakwaszamy łyżką jogurtu roślinnego ( np sojowego ). Przykrywamy gazą bądź ściereczką i pozostawiamy 16-24 h w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze. Dobieramy czas fermentacji do oczekiwanej kwasowości naszego jogurtu.