Chcemy, by ten dzień był świętem francuskiej kuchni, pełnej inwencji, żywej i otwartej, a jednocześnie wiernej temu, co rozsławiło ją na świecie: połączeniu jedzenia z przyjemnością, towarzyskim spotkaniem, smakiem wyśmienitych produktów i szacunkiem dla dobrej kuchni – mówią jej organizatorzy.
Projekt „Goût de France / Good France” jest wspólną inicjatywą francuskiego kucharza, Alaina Ducasse’a, francuskiego kucharza i francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. W ramach tej akcji szefowie kuchni z całego świata zaproponują w swoich restauracjach „menu à la française”: francuski aperitif, zimna i ciepła przystawka, danie główne z ryby lub owoców morza, z mięsa lub drobiu, francuski ser, deser z czekoladą, wina i digestif (kieliszek mocniejszego alkoholu na trawienie). Jednocześnie będą mogli odwołać się do swojej narodowej tradycji kulinarnej, uwydatniając również jej zalety.
W pierwszej edycji „Goût de France / Good France”, w międzynarodowym „rendez-vous” gastronomicznym, postanowiło wziąć udział ponad 1300 szefów kuchni z całego świata, prowadzących lokale wszelkich typów – od zwykłych bistro począwszy aż po uznane świątynie sztuki kulinarnej. Wyzwanie polega na zaproponowaniu takiego menu, które eksponowałoby francuską gastronomię: powinna to być propozycja kulinarna oparta na produktach świeżych, sezonowych, pochodzących z upraw miejscowych, z dużym udziałem wszelkich warzyw, jednocześnie przy oszczędnym stosowaniu tłuszczu, cukru czy soli. Dania powinny być przygotowane z dbałością o zasady zdrowego odżywiania i poszanowania środowiska naturalnego.
Lista polskich restauracji biorących udział w akcji „Goût de France/ Good France” jest dostępna na stronie: http:// restaurateurs.goodfrance.com/fr/

