Składniki:
(3-4 porcje)
- 200 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
- 2 łyżki stołowe cukru brązowego
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego virgen
- 2-3 łyżki stołowe uprażonych orzeszków pini
sos:
- 70g daktyli
- 100g wody
- 60 g tahiny
- sok c połowy cytryny/limonki
- 50 g gorzkiej czekolady
Namaczamy daktyle w wodzie minimum 30 minut, dodajemy tahinę, sok cytrynowy i miksujemy całość na gładką masę. Czekoladę ścieramy na drobnej tarce. Rozgrzewamy olej na patelni i na dużym ogniu smażymy kalafiora, lekko go przypalając. Dodajemy cukier pozwalając aby się zkarmelizował i obtoczył dokładnie kalafiora. Na talerzyk wykładamy 1-2 łyżki sosu, na wierzch układamy różyczki kalafiora i posypujemy orzeszkami oraz startą czekoladą.
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA