Kuchnia i galeria sztuki – połączenie wciąż nieoczywiste. Katarzyna Roj, kierowniczka galerii Dizajn, zapytana o to, dlaczego zaprosiła FTT w swoje progi, mówi o punktach wspólnych dla nas i jej galerii. „Wasza praca wpisuje się w dyskurs o dizajnie, z którym się utożsamiamy, a którym wartość procesu jest równa, a czasami nawet przewyższa efekty działań projektanta.” – dodaje. Podkreśla, jak ważna jest dla galerii i Food Think Tank umiejętność wyszukiwania narzędzi i metod, tworzenie warunków pracy, mocno skupionej na gromadzeniu wiedzy i podejmowaniu prób, niezależnie od roli trendów i konsumpcjonizmu. Dla biegłych w tematyce dizajnu przyglądanie się procesowi powstawania „Ziemi i Wody” jest wyjątkową okazją do badania, niemalże w warunkach laboratoryjnych, oznaczonych okoliczności, zmiennych i późniejszych efektów, mających wpływ na szeroko rozumiane projektowanie.
Działania Food Think Tank i nasz czwarty projekt doskonale wpisują się w główny temat podjęty przez galerię Dizajn w 2015 roku – polityczność. Definiowana jako umiejętność organizacji, w tym wypadku samoorganizacji i samowystarczalności. Polityczność jest tym, co tworzy i wynika ze światopoglądu, nierzadko również stanowi ucieczkę od realnej wartości pieniądza w stronę zdeterminowanej siły twórczej, witalizmu. To również budowanie statusu przez posiadaną wiedzę, umiejętności i zaradność.
Wystawa „Ziemia i Woda” to trudny moment tworzenia kolejnego języka opisu szerokich działań Food Think Tank. Odpowiadają za niego kuratorzy współpracujący w ramach FTT – Karolina Zajączkowska i Łukasz Wasyliszyn. Zdecydowali, że słowo, które pomoże odczytać ekspozycję, to s m a k. Łączą je z procesem, w którym powstaje, relacjami międzyludzkimi, które się na nim odciskają, synergią zmysłów, która zarazem burzy, jak i buduje jego charakter oraz światem jako wielkim magazynem smaków nieklasyfikowalnych według stopnia przyjemności.
Wystawa ma być lustrem działań grupy, a przez swoją formę nawiązywać do ich procesualności. W galerii będą znajdować się elementy żywe (rośliny, robaki), będzie sezonowane mięso i naciągające nalewki. Pokazane zostaną relacje, które tworzą siatkę subtelnych połączeń wewnątrz grupy, i sam warsztat pracy, cały czas wypełniający się eksperymentami i wiedzą członków teamu. Na ekspozycji znajdzie się wspólny, duży stół – obrazujący płaszczyznę rozmów, pracy i oczywiście ucztowania. Centralnym punktem wystawy będzie altana zaprojektowana w taki sposób, by wykorzystać naturalne procesy mające wpływ na smak produktów używanych w kuchni.
Symbolicznym włączeniem gości galerii Dizajn w dobiegający końca projekt kulinarny „Ziemia i Woda”, będzie transmisja na żywo kolacji z podziemnej restauracji (22 kwietnia), po niej do galerii zostaną przetransportowane relikty wydarzenia. Tam też pozostaną aż do zamknięcia wystawy (25 kwietnia).
Cała ekspozycja powstaje w duchu DIY: elementy scenografii budowane są z pozostałości, równorzędnie traktowanych, udanych i chybionych eksperymentów prowadzonych w ramach „Ziemi i Wody”. To mocny akcent na Food Think Tank’owe „chcieć to móc!”.
By radość tworzenia, siła i odwaga kreowania świata udzielała się również odwiedzającym wystawę, przygotowaliśmy wiele wydarzeń towarzyszących, między innymi spotkanie z profesorem Jarosławem Dumanowskim, warsztaty dla dzieci. Niemniej jednak otwarta formuła nie daje odpowiedzi na zadane pytania, ma zachęcać do osobistych eksploracji i budowanie własnej opowieści o smaku.
Ziemia i Woda | galeria Dizajn BWA | Wrocław | Szewska 2-4
13.03 – 25.04 | wernisaż 13.03, godz. 18.00
tekst: Agnieszka Szydziak, zdjęcia: Karolina Zajączkowska
Kuchnia w galerii
