Składniki:
- 3 korzenie topinambura
- 2 ziemniaki
- 200-250ml pasteryzowanego mleka pełnotłustego
- 40 g masła
- garść pestek słonecznika
- liść laurowy, ziele angielskie
- pieprz i sól1. Gotujemy zupę. Warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy ze skóry. Wrzucamy do niewielkiego rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie. Opcjonalnie możemy dodać także 1 ząbek czosnku. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu, nie doprowadzając do zawrzenia, aż warzywa będą miękkie. Pozbywamy się ziół i miksujemy z dodatkiem zimnego masła, doprawiając solą, po czym przecieramy przez sito.
2. Prażymy ziarna słonecznika na suchej patelni, często mieszając, a następnie je siekamy.
3. Gorącą zupę posypujemy pestkami. Odrobina świeżo mielonego pieprzu do karczocha jerozolimskiego zawsze w cenie!
przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link