Jedzenie to dziś nie tylko zaspokajanie głodu i wyrafinowanych potrzeb smakowych czy estetycznych. To także sprawa moralności – wybierając te a nie inne produkty, decydujemy o tym, jak potoczą się losy świata. Choć decyzja pojedynczego człowieka ma znaczenie niewielkie, to kiedy poszczególne jednostki połączą siły, mogą zdziałać bardzo wiele. Trochę jak w demokracji: jeden głos wydaje się nie mieć znaczenia, ale w ostatecznym rozrachunku każdy się liczy.
Ten aspekt etyczny bardzo jest istotny w przypadku jedzenia ryb. Niektóre gatunki są śmiertelnie zagrożone. Na przykład łosoś błękitnopłetwy (nazywany kiedyś pospolitym!), ulubiony składnik sushi. Ryba ta prawdopodobnie za kilka lat zupełnie zniknie z mórz i oceanów. Podobnie jest z innymi gatunkami. Na szczęście są i takie ryby, które możemy jeść z czystym sumieniem: np. makrela, karp, łosoś pacyficzny.
„Ryby wybrane” to książka kucharska, która radzi, które ryby kupować i jak je przyrządzać. Polecić ją możemy bez obaw, bo przepisy w niej zawarte ułożył współpracujący z nami kucharz: Grzegorz Łapanowski. Opisane potrawy są bardzo różnorodne: od indyjskiej zupy curry do fishburgera. Wspólny mianownik to ryby z niezagrożonych gatunków oraz niewielki stopnień trudności. Zdjęcia potraw wykonał nasz fotograf Krzysztof Kozanowski.
Książka ukazała się nakładem organizacji WWF, można ją pobrać bezpłatnie ze strony http://ryby.wwf.pl/
zdjęcie otwierające: Karolina Rutkowska, zdjęcia potraw: Krzysztof Kozanowski/USTA
Wybierz rybę!
