Jedzenie to dziś nie tylko zaspokajanie głodu i wyrafinowanych potrzeb smakowych czy estetycznych. To także sprawa moralności – wybierając te a nie inne produkty, decydujemy o tym, jak potoczą się losy świata. Choć decyzja pojedynczego człowieka ma znaczenie niewielkie, to kiedy poszczególne jednostki połączą siły, mogą zdziałać bardzo wiele. Trochę jak w demokracji: jeden głos wydaje się nie mieć znaczenia, ale w ostatecznym rozrachunku każdy się liczy.
Ten aspekt etyczny bardzo jest istotny w przypadku jedzenia ryb. Niektóre gatunki są śmiertelnie zagrożone. Na przykład łosoś błękitnopłetwy (nazywany kiedyś pospolitym!), ulubiony składnik sushi. Ryba ta prawdopodobnie za kilka lat zupełnie zniknie z mórz i oceanów. Podobnie jest z innymi gatunkami. Na szczęście są i takie ryby, które możemy jeść z czystym sumieniem: np. makrela, karp, łosoś pacyficzny.
„Ryby wybrane” to książka kucharska, która radzi, które ryby kupować i jak je przyrządzać. Polecić ją możemy bez obaw, bo przepisy w niej zawarte ułożył współpracujący z nami kucharz: Grzegorz Łapanowski. Opisane potrawy są bardzo różnorodne: od indyjskiej zupy curry do fishburgera. Wspólny mianownik to ryby z niezagrożonych gatunków oraz niewielki stopnień trudności. Zdjęcia potraw wykonał nasz fotograf Krzysztof Kozanowski.
Książka ukazała się nakładem organizacji WWF, można ją pobrać bezpłatnie ze strony http://ryby.wwf.pl/
zdjęcie otwierające: Karolina Rutkowska, zdjęcia potraw: Krzysztof Kozanowski/USTA
Zobacz też podobne artykuły
Wzór na smak
Na początku kwietnia ukazała się kolejna książka kulinarna, przygotowana i wydana przez zespół UST. Ty razem jest o smakach, o tym dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym. O tym, co to jest umami, jaka jest rola konsystencji i kolorów. Z czym połączyć bakłażana, truskawki, ryby. Autorem „Wzoru na smak” jest Grzegorz Łapanowski,
# Grezgorz Łapanowski, Wzór na smakPost – pomiędzy piekłem a niebem
Za nieprzestrzeganie postu w czasach Bolesława Chrobrego można było stracić zęby, a w czasach kontrreformacji być posądzonym o konszachty z diabłem. Surowe zasady żywieniowe odstraszały obcokrajowców, ale polscy dworzanie umieli się w poście pocieszyć – cukrowymi kolacjami i kulinarną iluzją. Kto miał stałą dyspensę od postu, a kto powinien zostać świętym polskiego slow foodu? O
#Uczta uczuciowa
Anda Rottenberg, znana krytyczka sztuki, dyrektorka ważnych instytucji kultury i kuratorka, wydała właśnie książkę kulinarną. I podeszła do niej, jak – nomen omen – kuratorka. Zbierając przepisy od przyjaciół, polskiej inteligencji nieprofesjonalnie gotującej, jak ich nazwała, stworzyła książkę piękną i pożyteczną. Taką, z której chce się gotować. „Kuchnia towarzyska i uczuciowa” to kolekcja przepisów autorki oraz
# Alicja Biała, Anda Rottenberg, Antonina Konopelska, Monika BrzywczyBywalcy
O czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, Warpechowski