Podejmujemy tematy trudne, które odkładaliśmy od pewnego czasu. Po pierwsze mięso. Cała sekcja. Grzegorz Łapanowski odważnie wyznaje miłość do mięsa i uczy jak je dobrze wybrać. Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Przemysław Nieciecki oprowadzają nas po świecie paryskich rzeźników, cięć i rozbiorów, a Peter Pieńkowski po farmie na Lubelszczyźnie, na której wdraża hodowlę czarnych angusów karmionych trawą. Podróbka przyrządza podroby na sposób brazylijski. A Katarzyna Bogdańska rysuje cały archipelag steków. Nie ma steków bez dobrych noży, opowiadamy zatem o pięknych i rodzimych Kłosach. Grzegorz Kapla rozmawia o idealnej strukturze mięsa z Bruno Goussault, pionierem gotowania sous-vide. Jest też pięć sposobów na tatara Agaty Pospieszynskiej, sfotografowanych tak, że ślinka cieknie. A „Under the skin” zagląda Dorota Chrobak.
Pokazujemy niepublikowane wcześniej zdjęcia Natalii LL, z czasów powstawania jej zmysłowego cyklu „Sztuka konsumpcyjna”, a z nią samą rozmawiamy o wrocławskim cool generation, początkach sztuki krytycznej w Polsce i o tym, z czym walczyła prl-owska cenzura. Bogdan Deptuła pisze o ich feministycznym wymiarze. A tancerka i aktorka Ewelina Guzik znana z filmów Pipilotti Rist oprowadza nas po swoim Zurychu.
Małgosia Minta napisała o posiłkach, w których zwykły klient restauracji nie ma szans uczestniczyć, czyli staff meals. USTOM udało się sfotografować jeden z nich w stołecznym Ale Wino, restauracji, którą szczególnie lubimy. Gosia i Tomek Rygalik drukują jedzenie w 3D. Eliza Mórawska zapowiada książkę o chlebach, która ukaże się w kwietniu. Marta Greber uczy nas jak zrobić domowe batony, Konrad Konstantynowicz tropi god shoty czyli perfekcyjne espresso. Odwiedzamy też właśnie otwartą warszawską cukiernię Odette i rozmawiamy z jedną najbardziej znanych kobiet w winiarskim świecie Isabelle Legeron. Jemy wyjątkowy wielkanocny obiad w szklarni, który ugotowała dla nas Magdalena Święciaszek. A na koniec kiełkujemy na nowo z Teresą Murak i Anią Królikiewicz. Dużo, dużo dobrego w USTACH!
Tutaj wszystkie miejsca gdzie można nas kupić: http://ustamagazyn.pl/magazynusta/dystrybucja/
Zobacz też podobne artykuły
Wzór na smak
Na początku kwietnia ukazała się kolejna książka kulinarna, przygotowana i wydana przez zespół UST. Ty razem jest o smakach, o tym dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym. O tym, co to jest umami, jaka jest rola konsystencji i kolorów. Z czym połączyć bakłażana, truskawki, ryby. Autorem „Wzoru na smak” jest Grzegorz Łapanowski,
# Grezgorz Łapanowski, Wzór na smakKobiety Chanel
Pracują razem od kilku lat. Mają słabość do fotografowania kobiet. Robiaą to inteligentnie, w ujmujący sposób. Ich portrety mają w sobie zarówno coś eleganckiego, jak i czułego. – Zawsze szukamy wyższego poziomu intymności w naszych obrazach – opowiadają USTOM Peter Farago i Ingela Klemetz Farago. Od wczesnej młodości Peter Farago (urodzony w Szekszárdzie na Węgrzech) i
# CHANEL, Ingela Klemetz Farago, Królikarnia, Peter FaragoUSTA dla EXPO!
Ekipa UST stworzyła koncept i wyprodukowała książkę, która będzie reprezentować Polskę na Expo w Mediolanie. „Apetyt na Polskę” prezentuje nową falę polskiej gastronomii, młodych, ambitnych kucharzy, którzy zmieniają oblicze polskiej kuchni, tradycyjne potrawy i smaki pokazują w nowym wydaniu. Czytelnik nie znajdzie tu tradycyjnych pierogów i bigosu. Dowie się za to, jak zrobić pęczotto na cydrze
# Eliza Mórawska, Expo 2015, Grzegorz Łapanowski, Marysia Przybyszewska, Mediolan, Michał Gniłka, Tomasz Trąbski, Witold IwańskiKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda Wrzeszcz