JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

RozpUSTA porowa


 
 
Składniki:

  • 3 młode pory
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/4 cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 30g masła
  • 100ml mleka
  • 80ml octu z białego wina
  • 80g cukru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz

 
 
Na sam początek piklowany por – coś, co potrzebuje co najmniej 6 godzin marynowania. 1/2 pora myjemy (wykorzystujemy białą część), kroimy w plastry grubości ok. 3mm. Ocet, cukier i 160ml wody doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z gazu, dodajemy kurkumę i pora. Studzimy i zostawiamy na min. 6 godzin w lodówce. Opcjonalnie możemy dodać 1 goździka lub zmiażdżone ziele angielskie, celem nadania dodatkowego aromatu.
Przygotowujemy puree porowo-ziemniaczane. Warzywa myjemy, pora pozbawiamy zielonej części (potrzebujemy go około 150g), ziemniaki obieramy. Wszystko kroimy w plastry, zalewamy mlekiem, dopełniamy wodą, solimy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości, około 20 minut. Odcedzamy. Miksujemy na jednolitą masę z dodatkiem masła, ewentualnie doprawiając solą.
Pozostałe pory kroimy w poprzek tak, aby na porcję przypadały po 3 kawałki (a z tej ilości wyjdą 2 porcje). Smażymy na maśle, na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a tłuszcz delikatnie się przypali, uwalniając jeden z piękniejszych aromatów na świecie. Pozbywamy się wierzchniej warstwy z warzywa, która podczas dlugiego smażenia staje się nieco sucha i łykowata. Doprawiamy na koniec solą (lub posypujemy płatkami soli tuż przed podaniem).
Podczas smażenia, myjemy pęczek pietruszki, osuszamy i wyciskamy z niego sok w sokowirówce. Łączymy go z sokiem z cytryny i olejem rzepakowym – zielony sos gotowy.
Podajemy ciepłe puree i smażone pory z piklowanymi krążkami i zielonym sosem.
 
Uwaga: zielone części z pora zachowujemy i gotujemy na nich wywar! Obowiązkowo!
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin