Składniki:
- 3 topinambury
- 2 marchewki
- 1 por
- garść rodzynek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- Warzywa dokładnie myjemy. Marchewki obieramy ze skóry i przekrawamy w poprzek na 3 kawałki, które następnie kroimy na równe cienkie plastry, następnie w julienne, czyli w tzw. zapałkę. Podobnie z topinamburem. Pora przekrawamy także na 3 części – każdą z nich przekrawamy wzdłuż na pół, rozdzielamy na zewnętrzne i środkowe warstwy, rozpłaszczamy na desce i kroimy je w równą zapałkę.
- Rodzynki moczymy przez kwadrans w ciepłej wodzie. Odcedzamy.
- Z sosu sojowego, musztardy, miodu ukręcamy jednolity dressing, dodając stopniowo cienkim strumieniem olej. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Warzywa łączymy z rodzynkami i polewamy dressingiem. Jeść samą w sobie, bądź jako dodatek do pieczonego mięsa lub smażonej na maśle białej ryby.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link