JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Ogórek duszony w sake z ziarnami sezamu i chrustem z makaronu ryżowego


czarny olej:

  • 60 ml oleju roślinnego z zimnego tłoczenia
  • 60 ml oleju sezamowego
  • 10 roztartych ząbków czosnku

 
Czosnek smażymy w rozgrzanym oleju roślinnym około 10 minut do momentu niemal całkowitego czernienia. Dodajemy olej sezamowy i miksujemy na gładko.
 

  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 5 łyżki stołowe mirinu (słodkiej odmiany sake)
  • 3 łyżki stołowe oleju sezamowego
  • 3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • garść makaronu ryżowego/sojowego typu vermicelli
  • 200 ml oleju roślinnego z zimnego tłoczenia
  • 1 łyżka stołowa czarnego oleju

 
 
Ogórka myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w słupki, odrzucając części z gniazdami nasiennymi. Przekładamy na sito, bardzo lekko solimy i po 15 minutach odciskamy wypuszczony sok.
Rozgrzewamy 200 ml oleju i wrzucamy na niego po małej garstce nasz suchy makaron. Po kilku sekundach, jak tylko się „nadmucha” wyjmujemy i odsączamy go na ręczniku papierowym.
Rozgrzewamy 2-3 łyżki stołowe oleju sezamowego i na bardzo dużym ogniu przesmażamy odciśnięte słupki ogórka, po minucie dodajemy mirin i sos sojowy.
Wykładamy usmażony ogórek na talerz, na wierzchu układamy makaron a na około wylewamy kilka kropel czarnego oleju. Całość posypujemy ziarnami sezamu.
 
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin