Sezamki:
- 85 g syropu klonowego
- 100 g białego cukru
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g ziaren sezamu
- 40 g nasion chia
Cukier oraz syrop klonowy przekładamy do rondelka i na małym ogniu karmelizujemy na jasno brązowy kolor. Na blasze do pieczenia wykładamy podwójną warstwę papieru do pieczenia lub matę sylikonową. Mieszamy sodę oczyszczaną i olej kokosowy z rozgrzanym karmelem. Bardzo szybko łączymy karmel z nasionami i wylewamy tak przygotowaną masę na papier bądź sylikon. Rozprowadzamy cienką warstwę, czekamy 10 minut aż stężeje i łamiemy na kawałki.
sorbet:
- 400 ml soku z ogórka
- 150 g cukru
- 2 łyżki stołowe mezcalu lub tequili
- 100 g soku z limonki
- 3 łyżki stołowe drobno posiekanej skórki z ogórka
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlewamy do maszyny do robienia lodów. Jeżeli nie posiadamy maszyny do lodów, alternatywą jest zamrożenie wymieszanej masy w zamrażalniku, rozbicie na mniejsze kawałki i utarcie na gładko w malakserze.
Tak przygotowany sorbet podajemy z kawałkami sezamków.
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: magazyn USTA