Czytelnik nie znajdzie tu tradycyjnych pierogów i bigosu. Dowie się za to, jak zrobić pęczotto na cydrze albo wodziankę z kurek i prażonej kaszy gryczanej. Takie jest właśnie zadanie tej książki: pokazać Polskę jako kraj nowoczesnej myśli kulinarnej, twórczo wykorzystującej wyjątkowe polskie składniki i tradycyjne polskie sposoby przyrządzania. Niezwykłe potrawy z niezwykłych produktów z niezwykłego kraju.
Przepisy do książki ułożyli współpracujący z USTAMI młodzi szefowie kuchni i kulinarni eksperci. Witold Iwański, Eliza Mórawska, Michał Gniłka, Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Trąbski – każdy z kucharzy opowiada o polskiej kuchni ze swojej perspektywy, prezentując kuchnię domową, restauracyjną, wegańską, wegetariańską, mięsną. Nowoczesną, ambitną, ale też bez kompleksów czerpiącą z polskich tradycji.
Kucharską drużynę gwiazd magazynu USTA uzupełniają świetni dziennikarze i graficy. Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Małgosia Minta napisały teksty o polskich produktach, a Katarzyna Bogdańska zilustrowała te rozdziały. Autorką szaty graficznej jest Magdalena Piwowar. Unikatową, ręcznie wykonywaną ceramikę do zdjęć udostępniła Barbara Turkiewicz.
Staraliśmy się, by książka była piękna, ciekawa i nowatorska. Pokazywała zmiany, które w ostatnich latach zachodzą w naszym kraju. Album będzie dostępny po polsku, angielsku i włosku wyłącznie na targach EXPO 2015 w Mediolanie.
Książka w wersji elektronicznej dostępna jest do pobrania na stronie www.expo.gov.pl.
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Klopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczTerroir w Warszawie!
Międzynarodowe Forum oraz kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni pozwolą spojrzeć na naszą tożsamość kulinarną z zupełnie nowej perspektywy. Terroir Warsaw , które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką
# Terroir WarsawPolska na Gourmet
Kilka dni temu USTA uczestniczyły w festiwalu kulinarnym Gourmet w Budapeszcie. Mieliśmy przyjemność spróbować dziesiątek potraw i win serwowanych tu przez najlepsze węgierskie restauracje i winnice. A także dopingować Mateusza Wichrowskiego z Brasserie Warszawska, który na scenie festiwalowej promował polską kuchnię. Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło
#