Czytelnik nie znajdzie tu tradycyjnych pierogów i bigosu. Dowie się za to, jak zrobić pęczotto na cydrze albo wodziankę z kurek i prażonej kaszy gryczanej. Takie jest właśnie zadanie tej książki: pokazać Polskę jako kraj nowoczesnej myśli kulinarnej, twórczo wykorzystującej wyjątkowe polskie składniki i tradycyjne polskie sposoby przyrządzania. Niezwykłe potrawy z niezwykłych produktów z niezwykłego kraju.
Przepisy do książki ułożyli współpracujący z USTAMI młodzi szefowie kuchni i kulinarni eksperci. Witold Iwański, Eliza Mórawska, Michał Gniłka, Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Trąbski – każdy z kucharzy opowiada o polskiej kuchni ze swojej perspektywy, prezentując kuchnię domową, restauracyjną, wegańską, wegetariańską, mięsną. Nowoczesną, ambitną, ale też bez kompleksów czerpiącą z polskich tradycji.
Kucharską drużynę gwiazd magazynu USTA uzupełniają świetni dziennikarze i graficy. Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Małgosia Minta napisały teksty o polskich produktach, a Katarzyna Bogdańska zilustrowała te rozdziały. Autorką szaty graficznej jest Magdalena Piwowar. Unikatową, ręcznie wykonywaną ceramikę do zdjęć udostępniła Barbara Turkiewicz.
Staraliśmy się, by książka była piękna, ciekawa i nowatorska. Pokazywała zmiany, które w ostatnich latach zachodzą w naszym kraju. Album będzie dostępny po polsku, angielsku i włosku wyłącznie na targach EXPO 2015 w Mediolanie.
Książka w wersji elektronicznej dostępna jest do pobrania na stronie www.expo.gov.pl.
USTA dla EXPO!
