Nowe, wiosenne menu łączy elementy tradycyjnej kuchni polskiej z wpływami kuchni francuskiej. Wśród propozycji znalazły się m.in. lekko wędzony łosoś Bałtycki, podany z musem chrzanowym oraz ikrą z łososia, marynowany w stylu gravadlax, lekko odymiany aromatem jabłkowym oraz smażony filet z okonia morskiego, zaserwowany z kalafiorem, purée, tempurą, palonym porem smażonymi małżami św. Jakuba, a także rybnym velouté, będącym jedyną w swoim rodzaju fuzją sezonowych smaków. w karcie możemy znaleźć również ciekawe pozycje mięsne takie jak: schab z mlecznego prosiaka w akompaniamencie purée z selera, smażoną dymką i sosem na bazie tymianku czy mięso kaczki z foie gras pieczone w cieście, wraz z bukietem marynowanych warzyw i chutney’em z polskich jabłek.
Szef Maciej Majewski przygotował kartę dań, która łączy sezonowe smaki, nowe trendy i sprawdzone kompozycje. W sezonie wiosennym będą to potrawy lekkie, orzeźwiające i jednocześnie eleganckie. W menu znalazły się ciekawe desery m.in. sernik z mascarpone i intensywną galaretką z marakui. Ponadto Vacherin, francuski deser na bazie bezy, kremu chantilly i wiosennych owoców.
Le Victoria Brasserie Moderne
Królewska 11
Warszawa
Zobacz też podobne artykuły
Trzy gwiazdki na Gali
Philippe Mille z Restauracji Le Parc w zamku Les Crayères w Szampanii, uhonorowanej dwiema gwiazdkami Michelin, Wojciech Modest Amaro Szef kuchni atelier Amaro, pierwszej restauracji w Polsce, która zdobyła gwiazdkę Michelin, oraz Maciej Majewski z warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne przygotowali wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączyło w sobie polską
# Gala CCIFP, Maciej Majewski, Sofitel Warsaw Victoria, Wojciech Modest AmaroPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Kino kulinarne na Trasatlantyku
Już za tydzień wyruszamy do Poznania, by delektować się wyselekcjonowanym filmami o tematyce kulinarnej i wyjątkowymi kolacjami towarzyszącymi filmom. Od 9 do 13 sierpnia podczas festiwalu Transatlantyk odbędzie się trzecia edycja Kina Kulinarnego. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, zostało przygotowane z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie. Kuratorem berlińskiego i poznańskiego programu jest Thomas
# Kino Kulinarne, transatlantyk