Ostatnie tygodnie to dużo pracy na różnych obszarach, „uporządkowanie” tego, co rozpoczęliśmy i stworzenie listy „to do” na ostatni miesiąc przed finałem. Żmudne dopieszczanie każdego elementu, logistyka pomiędzy działaniami blisko osiemdziesięciu osób, to niekoniecznie tematy, o których warto tu wspominać. Chciałabym natomiast napisać o tym, że miniony czas obfitował w wiele ważnych dla Food Think Tank momentów. Otworzyliśmy wystawę w galerii Dizajn BWA Wrocław i oprowadziliśmy po niej gości opowiadając, czym jest „Ziemia i Woda”. Było to znaczące również dla nas, ponieważ poza internetowym forum usłyszeliśmy o konceptach realizowanych przez pozostałych członków FTT. Oprócz tego wystartowaliśmy z naszą stroną domową, którą jeszcze uzupełniamy i testujemy. Zamknęliśmy temat tworzenia materiałów prasowych o „Ziemi i Wodzie” i wydaliśmy opracowany przez Ewelinę Turkot przewodnik po projekcie. Wydrukowana została również pierwsza edycja komiksu „Food Think Tank – o co w tym chodzi?” Dagmary Jagodzińskiej. Położyliśmy również podwaliny pod współpracę międzynarodową, w ramach której będziemy realizować nasz kolejny autorski projekt „Las – Instalacja”.
Wracając do sedna – do kuchni – 60% dań jest przetestowanych i ostatecznie opracowanych. Widać już pierwsze wiosenne pędy i młode liście, które inspirują naszych szefów kuchni. Nalewki i stuletnie jaja trwają w procesie. Naczynia do wszystkich dań zostały wypalone i czekają bezpieczne na kolację. Maszyna do lodów skonstruowana i gotowa do działania. W ciągu dnia Joanna Nowara tworzy jeden blat stołu – szło w dzień wypalane, w nocy odpoczywa. Mamy plan podziemnej restauracji w Milejowym Polu, wykonany przez architekt Barbarę Świerc, wykopaliśmy fundamenty, a obecnie już zadaszamy! Pracujemy teraz nad tym, jak wyposażyć kuchnię polową w ogień, żar i dym. Tomasz Hartman rozdzielił ostatnie działania, których deadline będzie miał miejsce 22 kwietnia. Czas oswoić się z myślą, że zostały nam już tylko dwa tygodnie… Łatwo nie jest.
tekst: Agnieszka Szydziak, zdjęcia: Jędrzej Stelmaszek i Karina Marusińska
Zobacz też podobne artykuły
Ziemia i woda
To kolejny po „Czterech żywiołach”, „Między łąką a lasem” oraz „Sadzie i Ogniu” edukacyjny, inspirowany żywiołami projekt wrocławskiego Food Think Tanku Już dziś wiemy, że na jego zakończenie 36 osób zje niecodzienną kolację pod ziemią. A co wydarzy się w trakcie? USTA są patronem i będą relacjonować na bieżąco przebieg akcji. Food Think Tank to grupa
# Food Think Tank, Szajnochy 11, Tomasz HartmanNaczynie jako eksperyment
Kuchnia, pracownia ceramiczna i warsztat stolarski muszą się spotkać, by powstały naczynia do Food Think Tank’owego projektu „Ziemia i Woda”. Gdzie przebiega granica między nimi oraz jak kucharze i projektanci szukają języka ponad podziałami? 11 dań i kilka rodzajów napojów w podziemnym menu, wszystko pomnożone razy 36. gości kolacji. Z tego prostego rozrachunku wychodzi zapotrzebowanie na
# Agnieszka Szydziak, ASP Wrocław, Bartosz Pel, Ceramics, Ceramika, dish, Food Think Tank, Karina Marusińska, Karolina Zagrodnik, Michał Czekajło, plates, projektowanie, Tools, Ziemia WodaOd jajka do kaolinu
Przełom lat zmusza do podsumowań, refleksji i robienia noworocznych postanowień. W ekipie Food Think Tank zbiega się to z zamknięciem pierwszego etapu projektu „Ziemia i Woda”, więc tym bardziej czuć presję, by oglądać owoce dotychczasowych działań i robić plany na przyszłość. Zamykamy czas luźnych rozmów nad produktami i szukaniem technik ich obróbki. Najważniejsze na tym etapie
# Agnieszka Szydziak, Luisa Trisno, Tomasz Hartman, Ziemia WodaZIEMIA WODA 6. Atomy smaku.
Smak to złożony temat. Nie tylko z punktu widzenia konsumpcyjnej przyjemności, ale również z perspektywy jego chemicznego skomplikowania. Niestety fachowa wiedza na ten temat często jest niedostępna nie tylko zwykłym zjadaczom chleba, ale również kucharzom. W Food Think Tank smak jest rozłożony na czynniki pierwsze, najpierw przez szefów kuchni, a potem – bardziej dosłownie –
# Food Think Tank, Ziemia Woda