Okoliczność otwarcia zgromadziła kilkudziesięciu architektów wnętrz, przedstawicieli świata mediów oraz gości specjalnych z Iranu. Pojawili się m.in. pracownik Ambasady Iranu w Polsce, Rahim Farhadian oraz Rokni Mohammad Amin. Zaproszeni goście mogli usłyszeć z ust właściciela salonu Tomasza Polońskiego o misji firmy Sarmatia Trading – tworzeniu kulturowego mostu pomiędzy wschodem, a zachodem oraz dokładnie zapoznać się
z kolekcją ręcznie tkanych dywanów i przekonać o ich wyjątkowym indywidualnym charakterze. Historię kobiernictwa przybliżyła historyczka sztuki i krytyk designu dr Krystyna Łuczak-Surówka. O magii dywanów i szczegółach wzornictwa perskiego opowiedział Michał Jędrasik, pracownik salonu.
W tym dniu tradycyjną Persję można było zobaczyć, dotknąć, a nawet posmakować, dzięki przekąskom z MJUD i Pers-Pol. Ale również usłyszeć, a to za sprawą muzyków Adama Rozenmana (tombak, daf) i Mohammada Rasouli (flet nej, tara).
Partnerami wydarzenia byli między innymi: Luminosfera, Dermamedic Palace, dealar BMW – Bawaria Motors Janki, Anna Polońska i KOD.
Dodatkowe informacje: www.sarmatiatrading.pl
Fot. Wojtek Moskwa, wojtekmoskwa.com
Zobacz też podobne artykuły
Szlachetna rywalizacja
W pierwszym tygodniu sierpnia, w malowniczych Śliwnikach koło Kalisza, rozegrane zostały Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Ivy Polo Cup 2016. Tradycyjnie już do rywalizacji w turnieju, po raz pierwszy rozgrywanym w randze Mistrzostw Polski, stanęły najbardziej utytułowane zespoły. W finałowym meczu, który odbył się 6 sierpnia, zwyciężyła drużyna Ivy Polo Club. Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Ivy Polo Cup, turniej,
# Ivy Polo CupPoznaj polski design
Jubileuszowa, 10. edycja DESA Design Days to wydarzenie, które porwie każdego miłośnika designu. Już 18 marca o sekretach obiektów zgromadzonych na dwóch przedaukcyjnych wystawach – „Design. Rzecz o pięknie” oraz „Polska Szkoła Tkaniny” – opowiedzą najlepsi polscy eksperci. Na wystawach będzie można obejrzeć unikalny zbiór ponad 200 obiektów – w tym figurki z ćmielowskiej porcelany,
#Rewiry gościnności
„Kelner na służbie posiada tylko jedną godność, a tą jest nienaganne obsługiwanie gości” pisał Hrabal w „Obsługiwałem angielskiego króla”, ale w Polsce etos pracy kelnera nie istnieje albo występuje w szczątkowej formie. A przecież to od obsługi w dużej mierze zależy udane wyjście do restauracji. Bohaterami naszego tekstu są ludzie, którzy potrafią sprawić, by gość
#Robić rzeczy razem
Gotować, jeść, planować biznes. Wymyślać przepisy i poznawać się nawzajem. Dać się poznać i poznawać inny, nowy świat. Takie cele przyświecały Jarmile Rybickiej, kiedy tworzyła Kuchnię Konfliktu w Warszawie. Nam opowiada o wyzwaniach i sukcesach tego kulinarno-aktywistycznego projektu. Skąd pomysł na Kuchnię Konfliktu, na miejsce, w którym ludzie się spotykają i jedzą? Sześć lat temu działałam w
#