Grzegorz Łapanowski, bo o nim mowa, nie tylko prowadzi polską edycję Top Chefa, jest twarzą wielu marek, ale też prowadzi fundację Szkoła na Widelcu, która edukuje rodziców i dzieci , jak dobrze się odżywiać. Książka „Najlepsze przepisy dla całej rodziny” podsumowuję tę wiedzę oraz podaje prawie 90 przepisów, które podzielone są na 5 części: śniadania, drugie śniadania, obiady, przekąski/desery, kolacje. Przepisy z Grzegorzem współtworzyła Maja Sobczak autorka znanego bloga Qmam kaszę. Mieliśmy przyjemność przyczynić się do jej powstania, wiele zdjęć w niej opublikowanych jest autorstwa naszego wydawcy i dyrektora artystycznego, Krzysztofa Kozanowskiego.
A jeśli chodzi o studio mieści się ono na ulicy Cybernetyki, w starej przemysłowej dzielnicy Warszawy, które dziś powoli zamienia się w centrum biznesowe miasta. Olbrzymia przestrzeń (ponad 400 metrów kwadratowych) pod charakterystycznym falistym dachem dawniej była magazynem, a dziś stała się nowoczesnym studiem kulinarnym. Zaprojektował je duet architektów Lange & Lange. – Spędziliśmy prawie pół roku na intensywnych sporach i twórczych rozmowach – opowiada Łapanowski. – Przestrzeń projektowaliśmy po szcesciu latach realizacji eventów dla branży gastronomicznej: pokazów kulinarnych, warsztatów, sesji zdjęciowych, dzięki temu udało się zaprojektować przestrzeń szytą na miarę, która spełnia wiele potrzeb i ma kilka funkcji. Posiada niezależne zaplecze techniczne, sprzęty są mobilne więc można łatwo modyfikować przestrzeń. Kuchnia pomieści nawet 40 gotujących osób, a sala jadalna ponad 70.
Kreatywny zespół Food Lab Studio wymyśla koncepcje i realizuje różne zapotrzebowania: realizuje testy produktów spożywczych, weryfikujemy sprzęt AGD, przeprowadzają badania eksperckie, eksperymentują z lokalnymi i sezonowymi składnikami łącząc je z inspiracjami czerpanymi z różnych zakątków świata.
Więcej informacji na temat studia: www.foodlabstudio.pl
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Wzór na smak
Na początku kwietnia ukazała się kolejna książka kulinarna, przygotowana i wydana przez zespół UST. Ty razem jest o smakach, o tym dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym. O tym, co to jest umami, jaka jest rola konsystencji i kolorów. Z czym połączyć bakłażana, truskawki, ryby. Autorem „Wzoru na smak” jest Grzegorz Łapanowski,
# Grezgorz Łapanowski, Wzór na smakRóżnica ciśnień
Andrzej Bargiel, właśnie jako pierwszy zjechał na nartach ze szczytu K2, a wcześniej z Broad Peak w Karakorum. Kilka lat temu prześcignął wszystkich w prestiżowym biegu Elbrus Race w klasie extreme, a latem 2016 roku pobił rekord szybkości zdobycia pięciu najwyższych szczytów byłego ZSRR. Andrzej opowiada nam o momentach trudnych, punktach zwrotnych i o tym,
# Andrzej BargielUczta uczuciowa
Anda Rottenberg, znana krytyczka sztuki, dyrektorka ważnych instytucji kultury i kuratorka, wydała właśnie książkę kulinarną. I podeszła do niej, jak – nomen omen – kuratorka. Zbierając przepisy od przyjaciół, polskiej inteligencji nieprofesjonalnie gotującej, jak ich nazwała, stworzyła książkę piękną i pożyteczną. Taką, z której chce się gotować. „Kuchnia towarzyska i uczuciowa” to kolekcja przepisów autorki oraz
# Alicja Biała, Anda Rottenberg, Antonina Konopelska, Monika Brzywczy