Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki stołowe syropu z agawy
- 200g truskawek
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/3 szklanki szampana
- 3 kromki chleba razowego
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowegoKaszę gryczaną łączymy z 3/4 szklanki mleka kokosowego i wodą. Gotujemy na małym ogniu tak aby kasza nam się rozgotowała i wchłonęła kompletnie cały płyn. Dodajemy syrop z agawy i zostawiamy pod przykryciem 10 minut.
W tym czasie kroimy truskawki w szóstki, mieszamy z cukrem i zostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy szampana i czekamy kolejnych 5 minut aby smaki kompletnie się wymieszały.
Podgrzewamy pozostałą część mleka kokosowego i mieszamy razem z ciepłą kaszą gryczaną.
Pieczywo podsmażamy na oleju kokosowym na chrupko. Przekładamy tosty na dno miseczek, dodajemy naszą „owsiankę” i zamarynowane truskawki. Smacznego!Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA