Marta Olkuską odwiedza często, bo mieszka po sąsiedzku i bardzo podoba się jej cel, jaki przyświeca jego twórcom – żeby ożywić zamarłą ulicę, przy której jeszcze niedawno nic się nie działo. SAZ wpadnie do jej ulubionych sprzedawców, dowie się skąd pochodzą ich produkty wobec których Marta nie może przejść obojętnie. Spotka się też z młodym Panem Ziółko – Mariuszem, którego można od niedawna spotkać co każdą sobotę na Olkuskiej.
Oprócz zakupów i pogawędek ze sprzedawcami przygotowali razem z Martą część interaktywną. Wszyscy razem pod przewodnictwem Marty spróbują zrobić bento. – W Japonii to powód do wojen między matkami, a także jeden z czynników depresyjnych. Mamy bardzo się starają, żeby bento dla ich dziecka wyszło jak najpiękniejsze i często popadają w depresję, jeśli dzieci nie zjadają swojego bento i wracają z pełnym pojemnikiem do domu… i to nie żart – opowiada Marta.
Jej sezonowe menu do bento obejmuje:
– sałatkę z młodych liści z młodymi ziemniaki, młodą fasolką, jajkami przepiórczymi, jadalnymi kwiatami i sosem z kiszonych cytryn
– szparagi i nowalijki z grilla z lekkim sosem z pierwszych ziół
– kotleciki z kaszy gryczanej, z kozim serem, młodą rukolą i serem emilgrano
– domowe krakersy razowe z nasionami
– rwane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszoną
SAZ #11 obejmuje spacer po bazarze Olkuska a następnie warsztat z robienia bento.
Ilość miejsc: ograniczona
Składka (płatna na miejscu): 50 zł (w niej zawiera się autorska mapa bazaru Olkuska, torba zakupowa, warsztaty z robienia bento)
Zapisy: tylko drogą mailową na adres sezonowaakcjazakupowa@gmai
Zbiórka: o godzinie 9.00 przed wejściem głównym do bazaru Olkuska – poznacie nas po tabliczce z napisem „Sezonowa Akcja Zakupowa”
https://www.facebook.com/events/1429379174046678/
Strona bazaru: www.bazarolkuska.pl
Zobacz też podobne artykuły
Perski SAZ
Shirin Naemi, irańska działaczka praw kobiet, od 2 lat mieszkająca w Warszawie, prowadząca warsztaty kulinarne i pokazy z kuchni perskiej w Polsce. Kilka dni temu mogliśmy posłuchać jej wystąpienia na TEDx Warsaw o Iranie. W ten weekend będzie gościem specjalnym Sezonowej Akcji Zakupowej. W skrócie o kuchni Iranu można powiedzieć, że jest bogata, słoneczna, pełna ciekawych
# Persja, Sezonowa Akcja Zakupowa, Shirin NaemiSamowystarczalna
Mama była zszokowana, gdy mój chłopak dał mi w prezencie garnek. zrobiła mi dziką awanturę. jej zdaniem to było obrzydliwe. Jak raz zadzwoniłam do niej po przepis na lane kluski to rozłączyła się, krzycząc, że lanym ciastem to sobie mogę głowę polać – opowiada Małgorzata Szumowska. Pierwsze zapamiętane jedzenie: przyjemność czy kłopot? Przyjemność! Nienasycona łapczywość. Byłam w
#27 Porcji Slow Food
Otwarta kilka miesięcy temu rodzinna restauracja na krakowskim osiedlu Ruczaj jest jednym z niewielu lokali gastronomicznych w Krakowie, które w stu procentach wpisują się w trend lokalności, ale bez zadęcia. Pewnie dlatego szybko zdobyła uznanie wśród krakusów, spragnionych uczciwej kuchni opartej na najwyższej jakości produktach i prostocie. Właściciele – Adrian i Marta Falatyn, jak to często
# 27 Porcji Slow Food, Adrian Falatyn, Kraków, Magdalena Kasprzyk-Chevriau, Marta Falatyn, Ruczaj, Slow FoodW KONTRZE DO GWIAZD
Jakub Józef Orliński to śpiewak trudny do zaszufladkowania. W pełni świadom tego, jakimi prawami rządzi się operowy świat, w którym żyje. Znając system, wie, jak przekraczać granice, aby stworzyć nową jakość i zachwycić publiczność. Drzemie w nim niesamowita energia, która na zawołanie budzi się, by wykrzyknąć: „Głos to całe ciało! Widzę, że mamy te same słabości
#