JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Ciepła sałatka z bobu, fenkuła, młodych ziemniaków i owocu granatu

pure:

  • 300 g ugotowanego i obranego bobu
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki stołowe oliwy
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 50 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

 
Szalotkę i czosnek drobno siekamy i na średnim ogniu przesmażamy na oliwie bez zarumienienia. Zalewamy wodą i winem, doprowadzamy do wrzenia i wraz z bobem miksujemy na gładkie piure doprawiając solą i pieprzem. Trzymamy w cieple.

  • 800 g ugotowanego i obranego ciepłego bobu
  • 500 g ugotowanych na miękko, ciepłych młodych ziemniaczków
  • 2 kopry włoskie
  • 1 owoc granatu
  • garstka kaparów przekrojonych na pół
  • 6 łyżek stołowych oliwy
  • soku z 1/3 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Granat przekrajany na pół i wydrążamy nasiona. Koper włoski kroimy w cienkie plastry, obtaczamy w 3 łyżkach oliwy i grillujemy na bardzo rozgrzanej patelni z obu stron do pojawienia się czarnych plamek.
Na dno jedno porcjowej miseczki dajemy 2-3 łyżki ciepłego piure a następnie naprzemiennie układamy ciepłe ziemniaczki, bób, grillowany fenkuł, kapary. Solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny a całość dekorujemy owocami granatu. Składników powinno wystarczyć nam na zrobienie 5-6 porcji tej sałatki.
 
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin