JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Czekoladowy przekładaniec z galaretką truskawkowo-miętową


 
Składniki:
 

  • dolna warstwa
  • 400 g gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości kakao 90%
  • 400ml – 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki stołowe ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki stołowe porto
  • szczypta soli

 
Kruszymy czekoladę na małe kawałeczki, dodajemy wanilię, sól, porto i zalewamy gorącym mlekiem kokosowym. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Foremkę wielkości połowy blachy piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę czekoladową, dokładnie wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut aby zastygła.
 
 

  • galaretka truskawkowo- miętowa
  • 800 g umytych i obranych truskawek
  • 100 ml wody
  • 8 g agaru
  • 150 g ksylitolu lub syropu z agawy
  • 2 duże garści drobno posiekanych listków mięty

 
 
Truskawki miksujemy na bardzo gładką masę z ksylitolem lub syropem z agawy. Przecieramy przez sito. W małym rondelku łączymy ze sobą agar i wodę. Po 5 minutach na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut nie przestając mieszać. Łączymy dokładnie z przetartymi truskawkami i miętą. Wylewamy na zastygłą masę czekoladową i ponownie przekładamy do lodówki na 10 minut.
 
 

  • daktylowy karmel
  • 200g namoczonych przez kilka godzin nerkowców
  • 300g daktyli namoczonych przez kilka godzin w 150 ml wody
  • 200g tahiny
  • 50g oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • 30g kakao
  • duża szczypta soli

 
 
Nerkowce płuczemy i odsączamy. Mieszamy z resztą składników i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na warstwę zastygłej galaretki i ponownie wygładzamy. Dokładnie schładzamy. A potem już tylko jemy!
 
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie magazyn USTA.
 
 
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin