Składniki:
- 250 g mąki (najlepiej typu „00”)
- 150 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy + 2 łyżki do smażenia grzybów
- 200 g kurek
- 1 słoik prawdziwków lub podgrzybków w occie
- ½ pęczka kopru
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- 100g kwaśnej śmietany
- sól
- Nastawiamy ciasto na focaccię. Drożdże rozcieramy z miodem, zalewamy połową wody, odstawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować. Łączymy następnie z mąką, 2 łyżkami oliwy, ½ łyżeczki soli i dolewamy stopniowo pozostałą wodę, aby otrzymać elastyczne ciasto. Smarujemy kulkę 1 łyżką oliwy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Kurki oczyszczamy przy pomocy nożyka, a gdy to konieczne, płuczemy krótko pod bieżącym strumieniem wody. Oliwę rozgrzewamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku pozostawionym w łupinie. Dodajemy grzyby i smażymy przez około 3-4 minuty, aby nadal pozostały jędrne.
- Ciasto na focaccię rozwałkowujemy na cienki placek, układamy grzyby, posypujemy solą i polewamy oliwą. Pieczemy w 250 stopniach przez 10-15 minut, aż będzie chrupiąca i zezłocona. Po wyciągnięciu z piekarnika polewamy kwaśną śmietaną, posypujemy grzybkami ze słoika i świeżo siekanym koprem. Gotowe!
Przepis Magdalena ŚWIĘCIASZEK, zdjęcie magazyn USTA