Słodki „piasek”:
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
- 150 g wegańskich herbatników
Cukier wraz z octem rozgrzewamy na patelni do momentu otrzymania karmelu. Dodajemy orzechy, dokładnie obtaczając z gorącej masie. Wylewamy na papier do pieczenia lub matę silikonową i dokładnie studzimy. W malakserze miksujemy razem z herbatnikami do konsystencji grubego piasku.
Gorzka marmolada:
- 4 pomarańcze
- 250 g cukru
- utarte ziarenka z 5 kapsułek kardamonu
Obieraczką do warzyw odkrawamy skórki pomarańczowe. Kroimy je w cienkie paseczki. Pozbywamy się wszystkich białych części. Tak otrzymane pomarańcze kroimy w nieduże części, które to łączymy z cukrem, kardamonem i posiekanymi skórkami. Na małym ogniu gotujemy około 1/5 godziny. Przelewamy do słoika.
Panna cotta:
- 250 g mleka kokosowego
- 250 g ugotowanego bobu
- 100 g syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki agaru
Mieszamy agar z mlekiem kokosowym, syropem klonowym i solą. Po 5 minutach wstawiamy na ogień i gotujemy mieszając przez 5 minut. Miksujemy na gładko z ugotowanym bobem oraz ekstraktem z wanilii. Przelewamy do małych foremek i studzimy kilka godzin w lodówce.
Talerz dekorujemy odrobiną marmolady i słodkiego „piasku”. Na to wykładamy panna cottę prosto z foremki. Smacznego!
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Usta Magazyn