- 3 pomidory malinowe
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
Na drobnej tarce ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomidory kroimy na pół, wydrążając sok i pestki. Te ostatnie mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny – całość doprawiamy solą i pieprzem. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę i wraz ze startą skórką cytrynową odstawiamy na bok – wykorzystamy je w pieczonej cieciorce.
Pieczona cieciorka :
- 300g ugotowanej cieciorki
- 4 łyżki stołowe oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki kolendry w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1/4 łyżeczki kminu w proszku
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- sól do smaku
Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy przyprawy – smażymy je na małym ogniu około minuty. Dodajemy pokrojonego wcześniej pomidora oraz cieciorkę. Przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startą skórką cytryny.
- 200g świeżej okry
- garść listków mięty
Umytą okrę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jedną minutę. Przelewamy szybko zimną wodą, tak aby nieco przestygła ale nie straciła temperatury. Okrę kroimy ukośnie na 2-3 kawałki, zalewamy wcześniej przygotowanym dresingiem i przykrywamy na 3-5 minut.
Na talerz wykładamy upieczoną cieciorkę i zamarynowaną okrę. Całość skrapiamy dodatkowo oliwą i dekorujemy listkami mięty.
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: magazyn Usta