- 6 pomidorów o kształcie jajka
- 250 g wody
- 60 g jasnego sosu sojowego
- 30 g mirinu
- 30 g sake
- 30 g octu ryżowego
- 60 g cukru
- 5 g kombu
Skórkę pomidora delikatnie nacinamy na krzyż i zanurzamy we wrzątku na 10 sekund. Przekładamy do lodowatej wody i obieramy. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, odcinamy części nasienne i wykrawamy z każdej cząstki prostokąty 2cm x 5 cm. Resztę składników marynaty dokładnie ze sobą mieszamy tak aby cukier kompletnie się rozpuścił. Marynujemy w niej pomidora 3 dni w lodówce a następnie wyjmujemy go a samą marynatę wygotowujemy na średnim ogniu do otrzymania gęstego syropu.
piure pomidorowe:
- 1 kg pomidorów
- 600 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 70 g oliwy z oliwek
- 4 anyże gwiazdkowe
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 80 g cukru
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
Pomidory obieramy ze skórek tym samym sposobem jak w wypadku marynowanych pomidorów. Kroimy w dużą kostkę i gotujemy bez przykrycia wraz z cukrem około 45 minut lub do odparowania 2/3 objętości. W tym samym czasie rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu smażymy cebulę wraz z przyprawami 30-45 minut. Dodajemy ugotowane pomidory wraz z octem i dusimy pod przykryciem kolejne 20-30 minut. Dokładnie miksujemy i przecieramy przez drobne sito. Solimy do smaku.
piure ziemniaczane:
- 1kg mącznych ziemniaków
- 50g oleju sezamowego
- 70g drobno posiekanej marynowanej japońskiej tykwy
- 70g drobno posiekanej marynowanej japońskiej rzepy
- sól do smaku
- 100g ziaren białego sezamu
- 1/4 pęczka drobnego szczypiorku
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy całe do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i obieramy ze skórek. Przecieramy przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę do piure. Mieszamy z piklami, olejem sezamowym, solą i kompletnie schładzamy. Formujemy w nieduże kuleczki i obtaczamy dokładnie w ziarnie sezamu. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku 10-15 minut.
Na każdy talerz wykładamy łyżkę pomidorowego piure o podłużnym kształcie. Na wierzchu umieszczamy 2-3 kuleczki ziemniaczane, każdą z jedną porcją pomidora na wierzchu. Całość smarujemy małym pędzelkiem pomidorowym syropem i bardzo lekko posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA