JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pomidor jak sashimi

marynowany pomidor:

  • 6 pomidorów o kształcie jajka
  • 250 g wody
  • 60 g jasnego sosu sojowego
  • 30 g mirinu
  • 30 g sake
  • 30 g octu ryżowego
  • 60 g cukru
  • 5 g kombu

Skórkę pomidora delikatnie nacinamy na krzyż i zanurzamy we wrzątku na 10 sekund. Przekładamy do lodowatej wody i obieramy. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, odcinamy części nasienne i wykrawamy z każdej cząstki prostokąty 2cm x 5 cm. Resztę składników marynaty dokładnie ze sobą mieszamy tak aby cukier kompletnie się rozpuścił. Marynujemy w niej pomidora 3 dni w lodówce a następnie wyjmujemy go a samą marynatę wygotowujemy na średnim ogniu do otrzymania gęstego syropu.
 
piure pomidorowe:

  • 1 kg pomidorów
  • 600 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 4 anyże gwiazdkowe
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowego

 
 
Pomidory obieramy ze skórek tym samym sposobem jak w wypadku marynowanych pomidorów. Kroimy w dużą kostkę i gotujemy bez przykrycia wraz z cukrem około 45 minut lub do odparowania 2/3 objętości. W tym samym czasie rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu smażymy cebulę wraz z przyprawami 30-45 minut. Dodajemy ugotowane pomidory wraz z octem i dusimy pod przykryciem kolejne 20-30 minut. Dokładnie miksujemy i przecieramy przez drobne sito. Solimy do smaku.
 
piure ziemniaczane:

  • 1kg mącznych ziemniaków
  • 50g oleju sezamowego
  • 70g drobno posiekanej marynowanej japońskiej tykwy
  • 70g drobno posiekanej marynowanej japońskiej rzepy
  • sól do smaku
  • 100g ziaren białego sezamu
  • 1/4 pęczka drobnego szczypiorku

 
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy całe do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i obieramy ze skórek. Przecieramy przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę do piure. Mieszamy z piklami, olejem sezamowym, solą i kompletnie schładzamy. Formujemy w nieduże kuleczki i obtaczamy dokładnie w ziarnie sezamu. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku 10-15 minut.
Na każdy talerz wykładamy łyżkę pomidorowego piure o podłużnym kształcie. Na wierzchu umieszczamy 2-3 kuleczki ziemniaczane, każdą z jedną porcją pomidora na wierzchu. Całość smarujemy małym pędzelkiem pomidorowym syropem i bardzo lekko posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
 
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin