W lipcu Polska objęła przewodnictwo w Radzie Państw Morza Bałtyckiego. Jest to dobry pretekst, by promować w tym rejonie nowoczesną polską kuchnię. Z tej okazji przygotowaliśmy książkę On Polish Sea Fish oraz cykl kolacji pod hasłem Eat Poland prezentujących to, co dziś w polskiej kuchni najlepsze i najciekawsze. O przygotowanie menu poprosiliśmy Witka Iwańskiego i Michała Gniłkę, kucharzy, o których talencie już nieraz pisaliśmy. Przygotowali oni menu bazujące na charakterystycznych polskich produktach: grzybach, chlebie, serach, kaszy, rybach. Zaprosiliśmy też do współpracy Radosława Berenta i Łukasza Marcinkowskiego z poznańskiej kwiaciarni Kwiaty&Miut. Będą oni odpowiadać za wystrój stołu i wiemy, że prócz bukietów, z których słyną, stworzyli też wspólnie z pracownią Spiek Ceramiczny oraz firmą Bolesławiec specjalną linię ceramiki nawiązującą do morskich klimatów. Mamy nadzieję, że w takiej wyjątkowej, stworzonej specjalnie dla każdego miasta oprawie polska współczesna kuchnia będzie się prezentować doskonale.
Projekt Eat Poland jest realizowany prze współpracy z Ministerstwem Spraw Zagranicznych.
więcej informacji www.eatpoland.net
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Klopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczAlchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#Polska na Gourmet
Kilka dni temu USTA uczestniczyły w festiwalu kulinarnym Gourmet w Budapeszcie. Mieliśmy przyjemność spróbować dziesiątek potraw i win serwowanych tu przez najlepsze węgierskie restauracje i winnice. A także dopingować Mateusza Wichrowskiego z Brasserie Warszawska, który na scenie festiwalowej promował polską kuchnię. Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło
#