W lipcu Polska objęła przewodnictwo w Radzie Państw Morza Bałtyckiego. Jest to dobry pretekst, by promować w tym rejonie nowoczesną polską kuchnię. Z tej okazji przygotowaliśmy książkę On Polish Sea Fish oraz cykl kolacji pod hasłem Eat Poland prezentujących to, co dziś w polskiej kuchni najlepsze i najciekawsze. O przygotowanie menu poprosiliśmy Witka Iwańskiego i Michała Gniłkę, kucharzy, o których talencie już nieraz pisaliśmy. Przygotowali oni menu bazujące na charakterystycznych polskich produktach: grzybach, chlebie, serach, kaszy, rybach. Zaprosiliśmy też do współpracy Radosława Berenta i Łukasza Marcinkowskiego z poznańskiej kwiaciarni Kwiaty&Miut. Będą oni odpowiadać za wystrój stołu i wiemy, że prócz bukietów, z których słyną, stworzyli też wspólnie z pracownią Spiek Ceramiczny oraz firmą Bolesławiec specjalną linię ceramiki nawiązującą do morskich klimatów. Mamy nadzieję, że w takiej wyjątkowej, stworzonej specjalnie dla każdego miasta oprawie polska współczesna kuchnia będzie się prezentować doskonale.
Projekt Eat Poland jest realizowany prze współpracy z Ministerstwem Spraw Zagranicznych.
więcej informacji www.eatpoland.net
Eat Poland!
