Składniki:
- 1 kalafior
- 60 g parmezanu + 20g do posypania
- ½ kulki mozzarelli
- 2 jaja
- kilka gałązek świeżego oregano, bazylii i natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 4 niewielkie pomidory
- oliwa
- 3 korniszony
- 80 g marynowanych grzybków
- 15 g kaparów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 60 g domowego majonezu
- 30 g śmietany 18%
- słodka papryka w proszku
- sól i świeżo mielony pieprz
- Kalafiora dzielimy na różyczki, nacieramy oliwą, posypujemy solą, wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i pieczemy, aż zmięknie i zacznie się przypalać – około 25 minut. Studzimy i miksujemy do uzyskania konsystencji kuskusu. Łączymy ze startym parmezanem, jajkami, drobno posiekaną natką, solą i pieprzem.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Siekamy w drobną kostkę korniszony, grzybki, kapary – łączymy z majonezem, śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, słodką papryką.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Masę kalafiorową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym oliwą (najlepiej na rozgrzany marmur), podpiekamy przez kwadrans. Wyciągamy, układamy kawałki mozzarelli, posypujemy płatkami parmezanu i oregano, polewamy odrobiną oliwy. Zapiekamy przez kolejny kwadrans, aby wszystko się apetycznie zarumieniło. Po wyciągnięciu układamy plastry pomidorów, liście bazylii. Kroimy na porcje i podajemy gorące razem z sosem tatarskim.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link