JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Risotto mleczne


 
Składniki: 2 porcje
 

  • 100 g ryżu do risotto
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 300 ml wody
  • 16 g cukru black muscavado
  • 1 brzoskwinia
  • 3 śliwki węgierki
  • 100 g migdałów
  • 70 g rodzynek
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 cm kawałek kory cynamonu
  • szczypta soli

 

  1. Rozgrzewamy w rondelku 25 g masła i smażymy ryż przez około 5 minut, aż stanie się szklisty. Dodajemy przyprawy korzenne. Podlewamy na zmianę 100 ml wody i mleka, za każdym razem czekając, aż wchłonie płyn. W połowie dodajemy rodzynki. Na koniec słodzimy 8 g cukru.
  2. W międzyczasie na patelni przypalamy pozostałe masło wraz z migdałami, aż uwolni się orzechowy aromat, a tłuszcz nabierze złocistego koloru, przekładamy do miseczki i trzymamy w cieple.
  3. Owoce przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Tuż przed podaniem wyławiamy z ryżu przyprawy, a na patelnię po paleniu masła wsypujemy pozostały cukier i kładziemy śliwki i brzoskwinie przecięciem do dołu, karmelizujemy przez około 8 minut na średnim ogniu.
  4. Ryż podajemy polany palonym masłem z migdałami i karmelizowanymi owocami.

Przepis: Magdalena ŚWIĘCIASZEK, zdjęcie: magazun USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin