Składniki:
- 300g makaronu tagliatelle
- 400g oczyszczonych kurek
- 6 świeżych fig
- 300g orzechów laskowych
- 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe syropu klonowego
- 3 łyżki stołowe octu figowego
- 100 g wywaru warzywnego
- garstka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Orzechy laskowe prażymy 5-8 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Jedną garść zostawiamy do dekoracji, a resztę miksujemy z czterema łyżkami oliwy do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane masło orzechowe mieszamy z gorącym wywarem oraz octem. Jeżeli nie będziemy w stanie dostać figowego octu, możemy użyć innego owocowego o gęstszej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na połowie oliwy smażymy kurki, 5-8 minut, do lekkiego zarumienienia – lekko solimy i pieprzymy. W tym samym czasie gotujemy makaron al-dente. Nasze figi porcjujemy na ćwiartki, skrapiamy syropem klonowym, solimy i pieprzymy do smaku. Zapiekamy pod bardzo rozgrzanym grillem piekarnika 3-5 minut.
Ugotowany makaron przekładamy do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody, w którym się gotował i dokładnie mieszamy. Pomiędzy cztery talerze rozdzielamy makaron i figi a całość skrapiamy obficie sosem orzechowym, posypujemy natką pietruszki i całymi orzechami laskowymi. Smacznego!
Przespis Mickey Rotten, zdjęcie Magazyn USTA
