JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Tagliatelle z pieczoną figą, kurkami i orzechami laskowymi


 
Składniki:

  • 300g makaronu tagliatelle
  • 400g oczyszczonych kurek
  • 6 świeżych fig
  • 300g orzechów laskowych
  • 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 3 łyżki stołowe octu figowego
  • 100 g wywaru warzywnego
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Orzechy laskowe prażymy 5-8 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Jedną garść zostawiamy do dekoracji, a resztę miksujemy z czterema łyżkami oliwy do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane masło orzechowe mieszamy z gorącym wywarem oraz octem. Jeżeli nie będziemy w stanie dostać figowego octu, możemy użyć innego owocowego o gęstszej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na połowie oliwy smażymy kurki, 5-8 minut, do lekkiego zarumienienia – lekko solimy i pieprzymy. W tym samym czasie gotujemy makaron al-dente. Nasze figi porcjujemy na ćwiartki, skrapiamy syropem klonowym, solimy i pieprzymy do smaku.  Zapiekamy pod bardzo rozgrzanym grillem piekarnika 3-5 minut.
Ugotowany makaron przekładamy do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody, w którym się gotował i dokładnie mieszamy. Pomiędzy cztery talerze rozdzielamy makaron i figi a całość skrapiamy obficie sosem orzechowym, posypujemy natką pietruszki i całymi orzechami laskowymi. Smacznego!
 
Przespis Mickey Rotten, zdjęcie Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin