żółty:
- ½ mango
- 1 brzoskwinia/nektarynka
- 50 g lodów waniliowych
zielony:
- garść szpinaku/1 łodyga jarmużu
- 100 g ananasa
- garść owoców rokitnika/1 łyżka puree lub soku z rokitnika
- 1 łyżeczka miodu
- woda
różowy:
- 3 truskawki
- garść malin
- garść borówek
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 3-4 liście bazylii ogrodowej
- szczypta mielonego kminu rzymskiego (dosłownie!)
1. Zasada przygotowania koktajli za każdym razem taka sama. Wszystkie składniki przed zmiksowaniem myjemy. Jeśli w zielonym stosujemy jarmuż – wycinamy z niego główny nerw, który jest twardy i łykowaty. Używając świeżego rokitnika – warto przed zdjęciem go z gałązki, zamrozić go w zamrażalniku, co także podwyższy jego walory smakowe.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy na jednolitą masę. Prościej się nie da, ale w tym przypadku to ogromna zaleta. Co ważne – takie koktajle dają dużą możliwość zmian i stosowania własnych ulubionych składników.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Magazyn USTA