Punktem kulminacyjnym wieczoru będzie pięciodaniowa kolacja na 100 osób, podczas której najlepsze wina świata zostaną pokazane w oprawie dań autorstwa wybitnych szefów kuchni: Roberta Skubisza (Amber Room), Marka Flisińskiego (Water & Wine), Pawła Oszczyka (La Rôtisserie), , Mateusza Wichrowskiego (Brasserie Warszawska) i Krzysztofa Rabka (Odette). Za dobór win do potraw odpowiedzialne będą trzy ekipy najlepszych polskich sommelierów ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przywództwem Piotra Kameckiego, które staną do konkursu na najtrafniej wybrane do dań wino. Galową kolację poprzedzi Salon Degustacyjny wybitnych win od czołowych polskich importerów (m.in. Belondrade y Lurton, Champagne Bollinger, M. Chapoutier, Domaine de Chevalier, Porto Graham’s, Grosset, Château Kirwan, Anselmo Mendes, Il Molino di Grace, Niepoort, Tenuta San Leonardo, Señorío de San Vicente, Torbreck, François Villard), a także trzy ekskluzywne degustacje komentowane przez winiarzy i krytyków winiarskich.
Galę uwieńczy Salonik Degustacyjny Whisky, który w salach klubowych Pałacyku Sobańskich zostanie poprowadzony przez ekspertów Whisky & Wine Place.
Zaproszeni goście Gali to przede wszystkim media winiarskie oraz lajfstajlowe oraz miłośnicy wykwintnej kuchni, doskonałych win i luksusowych trunków.
Winicjatywa to wiodące medium winiarskie w Polsce, czytane co miesiąc przez 50 tys. miłośników wina. Prowadzone jest przez znanych dziennikarzy winiarskich – Wojciecha Bońkowskiego i Marka Bieńczyka. Poza krytyką konsumencką prowadzi popularną Szkołę Wina oraz organizuje degustacje dla profesjonalistów i amatorów.
Sponsorzy wydarzenia: Restauracja Amber Room, Cisowianka Perlage, Wypożyczalnia Gastro Magic Service, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Mondial Assistance, Sar Service PW,
Partner wspierający: Nespresso oraz Whisky and Wine Place
Patroni Medialni: Magazyn USTA, Food Service
Importerzy biorący udział w Somm & Chef Dinner: Atlantika, Centrum Wina, DELiWINA, El Catador, Kondrat Wina Wybrane, Mielżyński Fine Wine & Spirits, Partner Center, The Fine Food Group, Vini e Affini, Vininova, Wines United, Winkolekcja
Kontakt i informacje: Anna Smaga-Trzaskalska, ast@winicjatywa.pl, tel. 603 945 246
www.winicjatywa.pl
Zobacz też podobne artykuły
Białe i czerwone
Polska w ciągu ostatnich pięciu lat stała się znaczącym producentem win. Pod koniec czerwca będzie okazja, by przyjrzeć się butelkom, które w naszym kraju są tworzone, a także by zdegustować, spotkać producentów, porozmawiać o polskim winie. 24–25 czerwca odbędzie się I edycja Białe Czerwone – Festiwalu Wina Polskiego, który powstał z inicjatywy entuzjastów wina – osób
# polskie winaBeaujolais – wino dla niecierpliwych?
W każdy trzeci czwartek listopada, na całym świecie otwierane są butelki młodego wina nazywanego Beaujolais nouveau. Najchętniej w Japonii, specjalnie na tamtejszy rynek powstała nawet różowa wersja tego trunku. Wino młode, dopiero butelkowane, ale dobrze wypromowane. Co stoi za fenomenem Beaujolais nouveau? Aneta Zabiegała udała się w podróż tropem tego trunku na południe Francji, wytrwale
# Aneta Zabiegała, Beaujolais nouveau, Domaine Thillardon., Free Wines, Guy Breton, Jean - Jacques Robert, Jean Cloude Chanudet, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard, L’epicerieux, Marcel Lapierre, Naturaliści, Sébastien Congretel, Winemates, Wolne Wina, Yvon MétrasPolskie korki
24 czerwca w poznańskim Spocie spotka się aż 30 polskich producentow wina z Wielkopolski. Jesteście zdziwieni, że aż tyle winnic mamy w tym jednym regionie kraju? My też, a że polskim winom i ich twórcom gorąco kibicujemy, tego dnia nie zabraknie nas w Poznaniu, gdzie będziemy degustować, dyskutować i poznawać z polskimi winnicami. USTA z
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#