Składniki:
- 500 g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1 średniej wielkości cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100-200 g kimchi
- 3 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwek
- 1 l wody
- 100 g wytrawnego białego wina lub sake
- sól do smaku
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem około 8-10 minut. Dodajemy pokrojone bataty oraz wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy wino/sake i nie zmniejszając ognia odparowujemy alkohol 2-3 minuty. Dodajemy taką ilość kimchi jaka nam zapewni lubiany poziom ostrości – solimy do smaku. Ponownie zagotowujemy. Łyżką cedzakową wyjmujemy połowę ugotowanych ziemniaków/kimchi a resztę miksujemy na gładki krem. Mieszamy z wyjętymi wcześniej warzywami i podajemy w dużych miseczkach.
Przepis: Mickey Roten, zdjęcie: magazyn USTA