JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

krem z batatów i kimchi

Składniki:

  • 500 g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 100-200 g kimchi
  • 3 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwek
  • 1 l wody
  • 100 g wytrawnego białego wina lub sake
  • sól do smaku

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem około 8-10 minut. Dodajemy pokrojone bataty oraz wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy wino/sake i nie zmniejszając ognia odparowujemy alkohol 2-3 minuty. Dodajemy taką ilość kimchi jaka nam zapewni lubiany poziom ostrości – solimy do smaku. Ponownie zagotowujemy. Łyżką cedzakową wyjmujemy połowę ugotowanych ziemniaków/kimchi a resztę miksujemy na gładki krem. Mieszamy z wyjętymi wcześniej warzywami i podajemy w dużych miseczkach.
Przepis: Mickey Roten, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin