Postaramy się podpowiedzieć, co zapakować do lunchboxu, tak, by nigdy już nie było nudno, za to kolorowo, z korzyścią dla naszego zdrowia i samopoczucia. Pokażemy, że to nic trudnego, ba, nawet bywa przyjemnie. Zdradzimy kilka trików i patentów, aby każdy lunch był czystą przyjemnością. Cykl poprowadzi Marta Wajda, twórczyni marki Made with love, miłośniczka bento, mama 7-letniego Jasia.
Na pierwszy ogień idzie szybka, zdrowa i poprawiająca nastrój sałatka z kaszy kuskus i warzyw czyli tabbouleh. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, żeby wszystkie składniki oddały jak najwięcej aromatu. Kasza kuskus zawiera witaminy z grupy B, która poprawia nastrój, koncentrację i pamięć. Całość jest lekkostrawna, więc po lunchu nie będziemy czuć się senni. Wręcz przeciwnie: kolendra pobudzi nas do działania oraz wzmocni nasz układ odpornościowy.
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy kuskus
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 pomidor (ulubiony)
- 2 kłącza selera naciowego
- 1 mały ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego
- garść suszonych moreli
- garść liści pietruszki
- garść kolendry
- garść mięty
- malutka czerwona cebula (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól/pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, zioła dokładnie myjemy i siekamy. Morele kroimy w wąskie paski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kaszy nie zalewamy wcześniej wrzątkiem, stanie się miękka dzięki sokom z warzyw, oliwie oraz soku z cytryny.
przepis: Marta Wajda, zdjęcie przepisu: magazyn USTA