Z nami zaczniecie dzień od kenijskiego espresso lub aromatycznego dripa. Poznacie najlepszych baristów i najlepsze palarnie kawy. A że herbata jest nową kawą i coraz częściej pojawia się w kawiarniach trzeciej fali, parzona z tą samą starannością co chemexy i dripy, ten napój także pojawi się na Mysiej.
Zielone, czarne, kwitnące czy organiczne z dalekich Chin, Indii czy Sri Lanki. W pięknych kolekcjonerskich pudełkach i na wagę. Te popularne i te unikatowe. Opowiemy o historii i metodach parzenia, a specjaliści z Berlina zaproszą na niecodzienną degustację. Będzie też nowoczesna ręcznie tworzona ceramika i wiele akcesoriów do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty.
Bałagan i Elementy będą sprzedawać swoje ubrania, buty i torby, a część z dochodu, tak jak zwykle, zgodnie z ideą Transparent Shopping przekażą na inicjatywę społeczną tym razem, w związku z naszym świętem, związaną z szerzeniem kultury picia kawy i herbaty w Polsce.
Wstęp bezpłatny. Organizator: Usta Magazyn, Mysia 3
WYSTAWCY
P & T Paper and Tea (Berlin), THE BARN (Berlin), Filtry Cafe (Warszawa), Java Coffee Company (Warszawa), Czajnikowy.pl (Gliwice), Magazyn Praga (Warszawa), Spiek Ceramiczny (Poznań), Andrzej Bero (Warszawa), The Merchands of Chai (Warszawa), The Tea (Łódź), Coffeedesk (Kołobrzeg), STOR (Warszawa), Ministerstwo Kawy (Warszawy), MOD (Warszawa), Balagan Elementy (Warszawa), Magdalena Święciaszek (Warszawa), Maison de The (Warszawa), Ceramika Barbara Turkiewicz (Warszawa), Pat Pottery, KOOE studio ceramiki, Klara Bukowska Ceramics, Odette, FENEK, Amii Filtry, Czarny Deszcz (Wrocław)
Coffee Proficiency (Kraków), Look At Me Plates, Coffee Zone Q BOX
PLAN DNIA
11.00 – Warsztaty parzenia i degustacja herbat Paper & Tea (Berlin)
12.00 – The Barn, opowieść o kawiarniach trzeciej fali „The Barn Coffee Roasters a new age for coffee“
13.00 – Filtry Cafe: cupping dookoła świata
14.00 – Koppi, Charles Nystrand i Ministerstwo Kawy zapraszają na cupping kaw z Koppi
15.00 – woda w procesie parzenia, wykład + prezentacja filtrów
16.00 – Czajnikowy.pl warsztaty czyli DO & DON’Ts w parzeniu herbaty
17.00 – Java Coffee: Od ziarna do filiżanki – różne odmiany Arabik, a smak kawy
https://www.facebook.com/events/904674866236744/
Zobacz też podobne artykuły
Kawa, herbata i ceramika
Już po raz trzeci zapraszamy na Święto Kawy i Herbaty! Jesteśmy miłośnikami dobrej jakości ziaren kawowych i liści herbacianych. Interesują nas rożne metody parzenia, od tych tradycyjnych, po awangardowe, które poznaliśmy wraz z nadejściem trzeciej fali kawy. Wiemy, że wielkie znaczenie ma też to, w czym pijemy nasz ulubiony napój, dlatego od pierwszej edycji naszego
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Kawowy przewodnik po Polsce
Przejechali dziesiątki tysięcy kilometrów, odwiedzili 33 miasta i ponad 170 kawiarni, wypili hektolitry kawy, zjedli tony ciast, a przede wszystkim poznali mnóstwo wspaniałych ludzi i historii. Przewodnik Coffee Spots Polska opisuje wszystkie niezależne kawiarnie speciality, historię rozwoju trzeciej fali kawowej w Polsce, a także zawiera kompendium wiedzy na temat kawy, jej pochodzenia, obróbki i sposobów
#Herbata czy kawa?
Wybór należy od was, ale z pewnością nie będzie łatwy, bo już 15 października na naszym święcie w Warszawie zgromadzą się wyselekcjonowani producenci z mieszankami najwyższej jakości. Z nami zaczniecie dzień od kenijskiego espresso lub aromatycznego dripa. Spróbujecie zielonych, czarnych, kwitnących czy organicznych herbat z dalekich Chin, Indii czy Sri Lanki. W pięknych kolekcjonerskich pudełkach
#