CIASTO:
- 370 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g cukru pudru
- 4 jaja (w temperaturze pokojowej)
- 300 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 60 ml mleka 3,6%
- skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- 120 ml naparu z czarnej herbaty
- 30 ml spirytusu lub ciemnego rumu
- 100 g suszonej żurawiny
- 110 g rodzynek
- 80 g uprażonych orzechów laskowych
- 80 g uprażonych migdałów
KANDYZOWANE POMARAŃCZE:
- 1 pomarańcza
- 50 g cukru
- 150 ml wody
- 3 goździki
- Do gorącego naparu z czarnej herbaty dodajemy alkohol, a zaraz potem nieco posiekane migdały, orzechy laskowe i resztę bakalii. Zostawiamy do nasączenia na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Przygotowujemy kandyzowaną pomarańczę. Owoc dokładnie szorujemy i parzymy skórkę. Kroimy w plastry. W rondlu zagotowujemy wodę z cukrem i goździkami, dodajemy plasterki pomarańczy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę, aż albedo, czyli biała otoczka wokół owocu stanie się szkliste. Studzimy i przetrzymujemy zanurzone w syropie.
- Ucieramy mikserem na biało masło z cukrem, około 7 minut, dodajemy jajko, jedno po drugim. Masa może wyglądać na zważoną, ale wszystko z nią okej. Dolewamy mleko, następnie otartą z pomarańczy skórkę, szczyptę soli, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. Na sam koniec wsypujemy namoczone bakalie i mieszamy tylko do równomiernego rozprowadzenia ich w cieście.
- Keksówkę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nalewamy ciasto, przecinamy mokrym nożem wzdłuż przez środek. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 – 60 minut, do suchego patyczka. Najlepiej smakuje, kiedy zawinięty szczelnie w ściereczkę poleży w chłodnym miejscu przez 5 dni.
- Ciasto przed podaniem okładamy kandyzowaną pomarańczą. Możemy też dodatkowo zrobić polewę lukrową.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link