Tym spotkaniem Slow Food Wrocław rozpoczyna jesienno-zimowy kurs seminariów. Przedstawi pokrótce filozofię Slow Food oraz przedstawi nowe convivium. Przedmiotem pierwszego spotkania będą cukry: lokalne i obce słodycze, słodkości, słodziki. Będzie można zapoznać się z różnymi sposobami osładzania życia i pokarmów. W ramach mikro-degustacji poznać ponad 20 różnych słodyczy.
Ale dla równowagi będzie też można poznać smaki soków tłoczonych bez dodatku cukru. Bohaterką seminarium słodyczowego będzie nasza SFojaczka, członkini Slow Food, Anna Szlączka, sadowniczka prowadząca z mężem sad w podwrocławskiej Lutyni. Na miejscu będzie można kupić pyszne i naturalne soki Szlączków. Na seminarium będą też do spróbowania inne atrakcje, tj. przetwory, wypieki, napoje i środki słodzące.
Po seminarium każdy uczestnik otrzyma na pamiątkę 3 tablice informacyjne o wybranych cukrach obcych i lokalnych do powieszenia na ścianie lub schowania w biurku. Będą one dotyczyć: indeksów glikemicznych, średnich cen i miejsca pochodzenia surowca niezbędnego do wytworzenia tego produktu lub gotowego produktu pochodzącego z odległych krajów.
MIEJSCE: Studio Artecubo Iwona Toka ul. Stawowa 1, Wrocław
INFORMACJE nt. seminarium: Slow Food we Wrocławiu: 660.968.363|
DATA: 12 listopada godz. 18.30-20.00
KOSZT udziału: 20 zł /os.
CZAS trwania: 1,5 h
UWAGA: obowiązuje rejestracja mejlowa i przedpłaty do 9 XI: slowfooddolnyslask@gmail.com
LICZBA miejsc ograniczona – o rezerwacji miejsca decyduje kolejność bezzwrotnych przedpłat.
https://www.facebook.com/events/1226298180730266/
Zobacz też podobne artykuły
Oko na Wrocław vol. 4
Kilka chwil w łóżku z Yoko i Johnem, japońska godzina rozkoszy dla ciała i podniebienia, relaks w ogrodzie instalacji pełnej dźwięków i zapachów, jednodniowa galeria sztuki i instalacje site specific – po roku nieobecności, znów wracamy do Wrocławia, by 7 września w ramach wydarzenia Oko na Wrocław pokazać Wam – w zupełnie nowy sposób – najciekawsze
# design, jedzenie, Oko na Wrocław, rzemiosło, WrocławPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Wciąż głodni
We Wrocławiu otworzyło się właśnie biuro podróży kulinarnych – Still Hungry. Niezależna inicjatywa trójki wrocławianek wykracza poza schemat organizacji typowych eskapad dla turystów. Oprócz odwiedzania restauracji, kawiarni, pubów pokażą swoim gościom także gastronomię z perspektywy kulturowej. Wszytko zaczęło się od własnych podróży, podczas których Agnieszka, Anetta i Marzena zawsze poszukiwały miejscowych smaków. A że z wrocławskimi
#