JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pierożki wonton z grzybów, szpinaku i tofu


Składniki:
1/2 opakowania ciasta wonton – 30 szt.
500ml oleju do smażenia
nadzienie:

  • 50g suszonych grzybów shitake
  • 100g mirin
  • 100g sos sojowy
  • 35g sake
  • 500g wody
  • 200 g szpinaku
  • 150 g tofu
  • 5g przyprawy 5-smaków
  • 40 g jasnego japońskiego sosu sojowego

Grzyby moczymy w wodzie przez noc, następnie wyławiamy je łyżką cedzakową. Zlewając ponownie płyn do grzybów uważamy aby pozbyć się piasku, który opadł na dno. Dodajemy mirin, sos sojowy i sake. Gotujemy całość na wolnym ogniu do momentu odparowania całej wilgoci. Lekko studzimy i drobno siekamy ugotowane shitake. Szpinak blanszujemy w osolonym wrzątku 10-15 sekund, odcedzamy, hartujemy w lodowatej wodzie i dokładnie odciskamy. Siekamy i łączymy ze wszystkimi składnikami nadzienia.
Każdy arkusz ciasta won-ton smarujemy po krawędzi wodą. Na środek wykładamy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy na kształt pierożka.
pasta z czarnego sezamu:

  • 100 g czarnego sezamu
  • 30 g wody
  • 60 g cukru
  • 40 g jasnego japońskiego sosu sojowego
  • 50g sake

Prażymy sezam na rozgrzanej, suchej patelni około 3-5 minut. W moździerzu lub małym malakserze ucieramy na gładką pastę zresztą składników.

  • 2 dojrzałego awokado
  • 5 owoców marakui
  • sok z półtorej limonki
  • 1 małe chili
  • 4 łyżki stołowe oleju sezamowego
  • płatki sol do smaku

Awokado kroimy w średniej wielkości kostkę. Chilli kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marakuję rozcinamy na pół – sześć połówek zostawiamy do dekoracji a resztę wydrążamy i łączymy z sokiem z limonek, olejem sezamowym i odrobiną soli.
Rozgrzewamy olej do 180ciu stopni i smażymy partiami nasze pierożki do uzyskania złotego koloru.
Wykładamy na talerz wraz z awokado, połówkami marakui i dresingiem marakujowym. Lekko solimy.
 
Prezpis Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA


 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin