JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pannacotta z matchą i geranium w czekoladzie

Składniki:

(na 8 porcji)

pannacotta:

  • 1 l mleka kokosowego
  • 1 łyżka stołowa matchy
  • 150 g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka agaru

Odlewamy szklankę mleka i mieszamy dokładnie z agarem. Resztę mleka kokosowego doprowadzamy do wrzenia wraz z ksylitolem lub cukrem cukrem. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy matchę i dokładnie mieszamy. Przecedzamy, łączymy z resztą mleka i gotujemy mieszając  minutę od momentu ponownego wrzenia. Przelewamy do niedużych foremek i studzimy w lodówce minimum 2 -3 godziny.

geranium w czekoladzie:

  • tabliczka wysokiej jakości gorzkiej czekolady
  • duża garść listków geranium, drobno posiekanych
  • szczypta wędzonej soli

Metalową miskę z pokruszoną czekoladą wkładamy w garnek z wrzącą wodą tak aby nasza miska nie dotykała lustra wody. Na parze topimy czekoladę. Wylewamy cienką warstwą na matę sylikonową lub na papier do pieczenia. Posypujemy po wierzchu posiekanym geranium i wędzoną solą. Schładzamy w lodówce. Po zastygnięciu łamiemy w nieduże tafle.

Podajemy razem z zastygłą pannacottą.

Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn Usta

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin