Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka masła (miękkiego)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki żurawin, pokruszonych suszonych bananów, posiekanych orzechów lub czekolady
- 1 czekolada biała lub gorzka
Wszystkie sypkie składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy posiekane masło i jajko, zagniatamy. Ciasto powinno być mokre, ale nie bardzo klejące, aby osiągnąć dobrą konsystencję można dodać odrobinę mąki.
Dzielimy je za pomocą dużej łyżki do lodów – powinno wyjść około 20 ciastek, można też ciasto rozwałkować na porządnie oprószonej mąką stolnicy i ciąć w prostokąty. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą rumiane (około 15-20 minut). Wyjmujemy blachę z pieca, odstawiamy na 2-3 minuty aż stwardnieją i dopiero przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy ciastka według uznania – ja najbardziej lubię zanurzać je do połowy, można też robić czekoladowe „mazy” na całej powierzchni. Moim zdaniem do orzechów i bananów najlepiej pasuje gorzka czekolada a do żurawiny biała.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link