Ziemniaki należy wybierać jak najmłodsze – im dłużej leżą tym a mniej mają witaminy C. A także gatunki jak najbardziej żółte: zawierają one więcej beta-karotenu. Należy je gotować na parze w mundurkach, aby zatrzymać wewnątrz jak najwięcej składników odżywczych. Jajka przepiórcze uzupełniają nasz posiłek w białka i jesteśmy gotowi do działania.
- 1/2 kg drobnych ziemniaków (dobrze wyszorowanych, nieobranych)
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 5 jajek przepiórczych
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki musztardy (najlepiej takiej z całymi ziarnami gorczycy)
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Ziemniaki gotujemy na parze w mundurkach – odstawiamy do ostygnięcia. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (6 minut) – gdy ostygną obieramy. Cebulę i selera naciowego obieramy, a następnie drobno siekamy.