Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 szklanki wody
- 1 duży por
- 1 litr oleju do frytury
- 2 pęczki cebuli dymka
- 1 pęczek mangolda – buraka liściowego lub innej wielko -liściastej kapusty
- 1 kg grzybów (np. pieczarek portobello i eryngii)
- 5-6 obranych, zmiażdżonych ząbków czosnku
- 6 łyżek stołowych jasnego sosu sojowego
- 200 ml sake
- 100 g oleju sezamowego
Ryż gotujemy na małym ogniu wraz z wodą. Od momenty wrzenia przestajemy mieszać, a źródło ciepła ustawiamy na minimum. Gotujemy około 15-20 minut do momentu aż ryż wchłonie wodę. Trzymamy w cieple. Jako alternatywę polecamy maszynę do gotowania ryżu.
Pory myjemy, suszymy – odkrawamy większość zielonych części. Resztę dzielimy na 10cm fragmenty i siekamy w jak najcieńsze julienne. Rozgrzewamy olej do frytury i smażymy pora w 110 stopniach około 20 minut. Wyjmujemy i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Dymkę myjemy i dzielimy wzdłuż na 5cm kawałki. Rozgrzewamy 1/3 oleju sezamowego prawie do momentu dymienia i wrzucamy na niego pokrojoną dymkę. Grillujemy na jak największym ogniu często mieszając, około 5 minut. Dodajemy połowę sosu sojowego, całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy kolejne 2-3 minuty. Trzymamy w cieple.
Grzyby kroimy w grube plastry i smażymy na reszcie oleju w podobny sposób jak dymkę. Wraz z dodaniem sosu sojowego, wlewamy sake wkładamy umyte liście mangolda. Przykrywamy i na takim samym ogniu gotujemy ostatnią minutę. Dodajemy dymkę i całość pieprzymy. Podajemy z ugotowanym ryżem i chrustem smażonego pora. Smacznego i wybornej zabawy!