Składniki:
- 1/2 główki radicchio drobno posiekana
- kawałek dyn piżmowej
- szklanka ugotowanej komosy ryżowej (1/2 szklanki suchej)
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól/pieprz
Dynię zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach aż będzie miękka (około 15-20 minut). W międzyczasie gotujemy komosę (najpierw dokładnie płuczemy, potem pod przykryciem, na małym ogniu gotujemy w wodzie w proporcji 1:1,5 przez 20 minut).
Upieczoną dynię rozwijamy z folii i odstawiamy do wystygnięcia, po czym kroimy w drobne kawałki. W blenderze dokładnie miksujemy miód, orzechy, sól, pieprz i sok z cytryny. W mice mieszamy komosę, radicchio i sos orzechowy. całość przekładamy do pudełka, na wierzchu układamy dynię.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: magazyn USTA