Olga Milczyńska, Absolwentka The Danish Design School (Duńskiej Szkoły Designu) na poznańskiej uczelni prowadzi zajęcia z ceramiki. Wraz z trzema studentkami: Iriną Grishiną, Tosią Kiliś i Magdą Mojsiejuk postanowiły odnaleźć na terenie Polski dawne tradycje garncarskie. Razem przez pół roku jeździły do Medyni Głogowskiej, dawnego ośrodka garncarskiego w woj, rzeszowskim, współpracowały tam z młodymi ceramikami, ale także z starszymi garncarzami, a głównym celem wyjazdów było ożywienie tradycji przez współczesne myślenie projektowe. Dzięki ich inicjatywie, po ponad 50 latach, miejscowi, łącznie z lokalnym Kołem Gospodyń Wiejskich, zaczęli używać naczyń ceramicznych zgodnie z ich przeznaczeniem, gotując tradycyjne, ale także współczesne potrawy.
Starsi garncarze nie tylko wrócili do zapomnianej nieco metody siwienia, a także sami zaczęli wymyślać nowe funkcjonalne wzory naczyń.