Składniki (na 1 porcję):
- 2 jabłka
- 1 średni burak
- 1/2 średniego selera
- nać pietruszki
Przepis: Marta Wajda, zdjęcia: magazyn USTA
Składniki (na 1 porcję):
Przepis: Marta Wajda, zdjęcia: magazyn USTA
O wojnie w nas, o powrocie do krajobrazów dzieciństwa i celebracji natury w całej jej zwierzęcości i zmysłowości opowiada Andrzej Stasiuk. Oraz o tym, że to kobiety ocalą świat. Po 12 latach od książki „Taksim” doczekaliśmy się nowej powieści Andrzeja Stasiuka – „Przewóz”. W tak zwanym międzyczasie ten samotnik z beskidzkiego Wołowca rozwijał inne, bardziej
# Agata Eendo Nowicka, Andrzej Stasiuk, Anna Sańczuk, PrzewózDuma! Usta i Eat Poland zostały poproszone o przygotowanie filmów promujących polską kuchnię w Stanach Zjednoczonych. Zobaczcie nasze filmowe realizacje dla Instytutu Polskiego w Nowym Jorku. Bohaterami dwóch pierwszych są Maria Przybyszewska i Alaksander Baron, którzy pokazują tradycję grzybiarską oraz fermentację w malowniczych sceneriach Podlasia (Stara Szkola) oraz pola Gospodarstwa Majlert. Mamy nadzieję, że wrzawska z borowikami, buraczany
#Mało, mniej, minimalnie. To także wasza poświąteczna sentencja? Dzisiejsza rozpUSTA jest więc raczej postną odą do zimowych, korzeniowych warzyw typowych dla naszych szerokości geograficznych. Chrupka kapusta, pure z selera, gałązki blanszowanego jarmużu. Z obłoku świątecznego przejedzenia wracamy do zdrowej codzienności. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 4 liście jarmużu 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 bulwa selera korzeniowego 2 ziemniaki 4 suszone
# kapusta, rozpusta, święciaszek, zimaAnda Rottenberg, znana krytyczka sztuki, dyrektorka ważnych instytucji kultury i kuratorka, wydała właśnie książkę kulinarną. I podeszła do niej, jak – nomen omen – kuratorka. Zbierając przepisy od przyjaciół, polskiej inteligencji nieprofesjonalnie gotującej, jak ich nazwała, stworzyła książkę piękną i pożyteczną. Taką, z której chce się gotować. „Kuchnia towarzyska i uczuciowa” to kolekcja przepisów autorki oraz
# Alicja Biała, Anda Rottenberg, Antonina Konopelska, Monika Brzywczy