Składniki (na 1 porcję):
- 2 jabłka
- 1 średni burak
- 1/2 średniego selera
- nać pietruszki
Przepis: Marta Wajda, zdjęcia: magazyn USTA
Składniki (na 1 porcję):
Przepis: Marta Wajda, zdjęcia: magazyn USTA
Jakub Józef Orliński to śpiewak trudny do zaszufladkowania. W pełni świadom tego, jakimi prawami rządzi się operowy świat, w którym żyje. Znając system, wie, jak przekraczać granice, aby stworzyć nową jakość i zachwycić publiczność. Drzemie w nim niesamowita energia, która na zawołanie budzi się, by wykrzyknąć: „Głos to całe ciało! Widzę, że mamy te same słabości
# Jan Jakub OrlińskiO czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970 wyemigrował do RFN-u, gdzie publikował w
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, WarpechowskiAnda Rottenberg, znana krytyczka sztuki, dyrektorka ważnych instytucji kultury i kuratorka, wydała właśnie książkę kulinarną. I podeszła do niej, jak – nomen omen – kuratorka. Zbierając przepisy od przyjaciół, polskiej inteligencji nieprofesjonalnie gotującej, jak ich nazwała, stworzyła książkę piękną i pożyteczną. Taką, z której chce się gotować. „Kuchnia towarzyska i uczuciowa” to kolekcja przepisów autorki oraz
# Alicja Biała, Anda Rottenberg, Antonina Konopelska, Monika BrzywczyNa warsztat wzięli retro warzywa: buraka, rabarbar, jarmuż, brukiew, topinambur, pasternak i skorzonerę. Które z warzyw byo najtrudniejsze w obróbce, a które najbardziej inspirujące, jak praca nad książką zmieniła ich nawyki żywieniowe – opowiadają Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy książki „Retrowarzywa”. Zanurzając się w historie pojedynczych warzyw robicie wycieczkę po polskiej historii kulinarnej, gdzie kiedyś
#