Do tego cynamon z swoją niezliczoną ilością właściwości: jest antybakteryjny, zmniejsza łaknienie słodyczy, obniża poziom cukru, podnosi samopoczucie oraz usprawnia myślenie. Uff! Słodkie ziemniaki warto połączyć z miękkimi, puchatymi, lekko kwaśnymi – chlebkami Naam i już mamy gotowy lunch idealny!
JOGURTOWE CHLEBKI NAAM
- 75 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 7 g świeżych drożdży
- 225 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 75 g jogurtu naturalnego
- Olej kokosowy do smażenia
W misce łączymy: cukier puder, drożdże, mleko. Odstawiamy ma kilka minut – aż się spieni. W drugiej misce łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz drożdże z pierwszej miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajko, jogurt i oliwę i zagniatamy: około 10 minut aż będzie gładkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia – minimum godzinę, maksymalnie 12h .
Gdy ciasto wyrośnie rozgrzewamy patelnie, przecieramy olejem kokosowym. Zwilżoną oliwą dłonią urywamy kawałki ciasta i formujemy placuszki. Smażymy aż będą złote.
FRYTKI Z BATATÓW
- 2 bataty
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kuminu
- łyżka oleju kokosowego
- sól do smaku
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miski dodajemy przyprawy i olej – dokładnie mieszamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż będą miękkie (można też upiec w 170 stopniach około 20 minut).
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/Magazyn USTA