Składniki:
Chleb bananowy
- 270 g brązowego cukru
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 270 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 140 g roztopionego masła
- cynamon
W 1 misce rozgnieć banany z 1-2 łyżeczkami cynamonu. W 2 misce zmiksuj jajka z cukrem aż będą puszyste i białe. Dodaj banany, zmiksuj, dodaj wszystkie sypkie składniki. Gdy masa będzie jednorodna dodaj masło – zmiksuj. Gotową masę wlej do brytfanki „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-55 minut w 170 stopniach (po 45 minutach wbij w ciasto długą wykałaczkę – jeśli będzie mokra po wyjęciu piecz dodatkowe 10 minut).
Masło orzechowe
- 2 szklanki orzechów ( migdały, włoskie, laskowe, nerkowca,, arachidowe)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy lub z winogron.
W blenderze miksuj orzechy i sól, około 10 minut – zdejmując szpatułką ze ścianek kawałki orzechów co 2-3 minuty.
Dodaj syrop i miksuj aż masa będzie gładka. Gotowe masło trzymaj w lodówce.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Magazyn USTA