JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko12: kulki z kaszy gryczanej, pieczonych buraków i koziego sera


Składniki:
KULKI:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 g upieczonych buraków
  • 100 g serka koziego (typu twarożek)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • sól/pieprz do smaku

olej do smażenia
Buraki trzemy na tarce. W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki, formujemy niewielkie kulki. Smażymy je w głębokim gorącym oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Jako dodatek proponuję mieszankę rukoli i świeżych ziół (np. pietruszki, tymianku, koperku) delikatnie skropionych oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, oraz prażone ziarna słonecznika.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin