JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Sałatka z pęczaku, waniliowej dyni i listków botwiny


 
 
 
Składniki (8 porcji):
dresing z słodu jęczmiennego

  • 50 g oleju rydzowego
  • 50 g syropu karobowego lub daktylowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki stołowe wody pomarańczowej
  • sól do smaku

 
waniliowa dynia:

  • 700 g pokrojonej w 1cm kostkę
  • 80 g oliwy z wytłoczyn oliwnych
  • 3 laski wanilii
  • 6 ząbków czosnku w łupinach – lekko zmiażdżonych bokiem noża
  • sól do smaku
  • szczypta płatków chilli
  • 200 g ugotowanego pęczaku
  • 100 g rodzynek namoczonych w 100g piwa miodowego
  • 3 duże garście listków botwiny*

 
 
Miksujemy dokładnie składniki dresingu tak aby otrzymać emulsję konsystencji kremu. Dynię, oliwę i czosnek mieszamy ze sobą, solimy i pieczemy 20 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Wyjmujemy i mieszamy z nasionami wanilii i chilli i zostawiamy pod przykryciem 5 minut tak, aby smaki dobrze się ze sobą „ przegryzły”. Pęczak mieszamy delikatnie z dynia, listkami botwiny i dresingiem. Serwujemy. Smacznego!
 
* W wypadku niemożności dostania młodej botwiny – zastąpcie ją inny listkami wedle waszego upodobania i dostępności.

Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski / USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin