Składniki (8 porcji):
dresing z słodu jęczmiennego
- 50 g oleju rydzowego
- 50 g syropu karobowego lub daktylowego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki stołowe wody pomarańczowej
- sól do smaku
waniliowa dynia:
- 700 g pokrojonej w 1cm kostkę
- 80 g oliwy z wytłoczyn oliwnych
- 3 laski wanilii
- 6 ząbków czosnku w łupinach – lekko zmiażdżonych bokiem noża
- sól do smaku
- szczypta płatków chilli
- 200 g ugotowanego pęczaku
- 100 g rodzynek namoczonych w 100g piwa miodowego
- 3 duże garście listków botwiny*
Miksujemy dokładnie składniki dresingu tak aby otrzymać emulsję konsystencji kremu. Dynię, oliwę i czosnek mieszamy ze sobą, solimy i pieczemy 20 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Wyjmujemy i mieszamy z nasionami wanilii i chilli i zostawiamy pod przykryciem 5 minut tak, aby smaki dobrze się ze sobą „ przegryzły”. Pęczak mieszamy delikatnie z dynia, listkami botwiny i dresingiem. Serwujemy. Smacznego!
* W wypadku niemożności dostania młodej botwiny – zastąpcie ją inny listkami wedle waszego upodobania i dostępności.
