JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Nowe USTA!


W sekcji CAŁUJEMY rozmawiamy z Agnieszką Smoczyńską, nagrodzoną w Sundance za debiut filmowy „Córki dancingu” o syrenach, dojrzewaniu i miłości, która czasem polega na zjadaniu ludzkiego serca. Reżyserkę w syrenę przemieniła fotografka Zuza Krajewska w stylowej czarno-białej sesji. Dwie syrenki pojawiają się też na zmysłowych zdjęciach Soni Szóstak i zapowiadają temat tego numeru – JAJKO.
JAJKO – to początek. Początek żywności, prehistoria jedzenia, ale jednocześnie możliwość rozmnażania. Ta dwoistość zaklęta w kruchej skorupce jest fascynująca i przyglądamy się jej z wielu stron. Od strony historycznej (czy wiecie, że w czasach Ludwika XV, wielkiego miłośnika jajek kury mieszkały w na piętrze w Wersalu?), ale też hodowlanej, która ma swój aspekt etyczny. Chcemy jeść jajka od szczęśliwych kur, które mają dobre warunki życia. Kupujemy jajka z gospodarstw na bazarach, ale czy zawsze są tym, za co je mamy? Jakie jajka wybierać, gdyby stoimy przed półką w sklepie, czy różnią się zawartością skorupki, czy tylko sposobem hodowli – odpowiedź na to pytanie znajdziecie czytając wywiad z naukowcem, który jajka bada od wielu lat – profesorem wrocławskiego SGGW – Tadeuszem Tsziszką.
Naukowcy pracują nad stworzeniem jajka przyszłości, które będzie wegańskie, stworzone ze sproszkowanych substancji roślinnych. Amerykański Projekt Beyond Egg trochę przypomina susz jajeczny, który na świecie spopularyzował się z powodu kryzysów wojennych i braku jajek. My w tym numerze na niego nie narzekamy, mamy też hiperrealne jajka z obrazów Tjalfa Sparnaaya opisanę przez Annę Królikiewicz, piękny jak zwykle atlas jajek narysowany przez Kasię Bogdańską oraz 5 jajecznych dań serwowanych przez Trisno Hamida, szefa restauracji MOD, dziś́ jednej z najbardziej obleganych w Warszawie. Mamy nadzieję, że złamiecie wielkanocną rutynę i przegotujecie marmurkowe, herbaciane jajka lub słodkie żółtko z bezą migdałową.
Gdy postanowiliśmy na warsztat wziąć́ jajo, wiedzieliśmy, że czeka nas wyprawa do Szwecji, gdzie mieszka Karolina Wilczyńska. Usłyszeliśmy o niej od Antona i Jacoba, szefów sztokholmskiej restauracji Gastrologik. Z takim entuzjazmem opowiadali o naszej rodaczce i jej pięknych jajkach, które dostarcza nie tylko im, ale też do kilku innych, najlepszych miejsc w mieście. Pojechalimy, usiedliśmy w kuchni, w której szefowie piją kawę̨, co poniedziałek osobiście odbierając swoją dostawę̨. Spędziliśmy kilka dni, podglądając, jak Karolina zajmuje się̨ ptactwem, wypytywaliśmy o hodowlę, gatunki, próbowaliśmy, jak smakują̨ różne jajka.
Na koniec zajęliśmy się też kawiorem – bo to także przecież rodzaj jajka. Małgosia Minta wprowadza nas w meandry kawiorowego świata, a Mallin Hefvelin i Linda Romppala zabierają nas do Zatoki Błotnickiej, skąd pochodzi ikra sielawy serwowana m.in. na bankietach noblowskich.
Spokojnie, w tym numerze serwujemy nie tylko jajka! Mamy świetny wywiad z Janem Strumiłło, architektem, który projektuje wnętrza dla gastronomii (w tym ostatnio rewelacyjne wnętrze Lukullusa na Chmielnej). Po podróży na północ zapragnęliśmy czegoś́ rozgrzewającego – Madryt okazał się̨ wybawieniem z mroków przedwiośnia! W naszym przewodniku znajdziecie całą serię miejsc, które podnoszą̨ puls tego miasta i pozwalają̨ mu opuścić́ swoją skostniałą skorupkę̨ statycznej hiszpańskiej stolicy z pałacami, kościołami i galeriami sztuki. Wykluwajmy się zatem, przebijajmy swoje skorupki i znów odnajdujmy radość́, podniecenie, ciekawość́. Na wiosnę i nie tylko.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin